Badorten Castel Volturno norr om Neapel har tagits över av kriminella gäng bestående av migranter från Nigeria som förvandlat platsen till ett centrum för knark och prostitution.

De flesta italienare har flytt staden. Av den nuvarande befolkningen på cirka 30 000 invånare uppskattas runt 20 000 vara migranter och delar av staden är numera svårt förslummad.

Bland de nigerianska migrantkvinnor som säljer sexuella tjänster på gatorna finns många minderåriga, och priserna är ofta så låga som 5 till 15 euro. Den skenande vålds- och stöldkriminaliteten i området har lett till att journalister som vill rapportera om situationen måste ha poliseskort.

Den nuvarande italienska regeringen, som söker förnyat förtroende i valet den 4 mars, har beslutat om ett paket för att förbättra säkerheten och integrationen i detta och andra liknande migrantområden till en kostnad för skattebetalarna på motsvarande 200 miljoner kronor.


Castel Volturno innan de kriminella migrantgängen tog över staden.

Castel Volturnos borgmästare, Dimitri Russo, menar att de aviserade åtgärderna från regeringen sannolikt kommer att vara otillräckliga för att hejda den tilltagande brottsvågen. Russo konstaterar att problemet är att det inte längre är traditionell maffia-verksamhet som staden har att brottas med, utan ”rovdjursliknande” gäng med kriminella migranter.

Även de afrikaner som bor i staden har börjat klaga över de stora mängder av illegala migranter som väller in i staden. En invånare som intervjuats av media konstaterade: ”Vi lever på en plats som lämnats åt sitt öde. Vi kan inte ta emot alla dessa människor eftersom vi inte har de resurser som behövs för att ta hand om och utbilda dem. Det här är inte Afrika, utan ett civiliserat land, och de här människorna måste utbildas.”

Det är oklart hur många illegala migranter som uppehåller sig i Italien. Den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi har uppskattat siffran till 600 000 eller fler. Berlusconi har lovat att utvisa minst 600 000 illegala migranter om hans parti vinner det stundande valet. Hans koalitionspartner, ledaren för nationsvänliga Lega, Matteo Salvini har avgett ett liknande löfte.

Nigerianska brottslingar har också stått i fokus för valrörelsen av ett annat skäl – det brutala mordet på 18-åriga Pamela Mastropietro, som efter att hon bragts om livet styckades och dumpades i väskor i ett dike, enligt uppgift av en nigerianska knarkhandlare.