Magnus Klarén i Katrineholm upplevde problem med grannen Johan Gustafssons hund av den extremt farliga och hårt kritiserade rasen kaukasisk ovtjarka. Kritiken utmynnade i att Magnus den 10 februari förra året blev synnerligen grovt misshandlad av Johan – han fick bland annat huvud och ansikte krossat av sparkar. Nyköpings tingsrätt (B 427-18) anser att en påföljd i den nedersta delen av straffskalan räcker och dömer Johan till ett års och sex månaders fängelse.

51-årige Magnus ansikte mosades helt och skelettet under trasades sönder av den tio år yngre Johans sparkar som utdelades när Magnus låg på marken och enligt vittnen redan var medvetslös. Misshandeln ledde även till en hjärnblödning. Polis som anlände till platsen trodde först att Magnus var död eftersom hans huvud var så illa tilltygat.

På sjukhuset tvingades kirurgerna lyfta av hela ansiktet och försöka laga skelettet. Operationen tog 11 timmar och lyckades bara delvis. Även vid en andra operation misslyckades man med att helt återställa ansiktsskelettet, vilket medfört att ett av Magnus ögon fortfarande sitter löst.

Han har också fått ett stort antal titanplattor och skruvar inopererade i huvudet. En tid efter operationen måste Magnus andas genom ett hål i halsen, så kallad trakeotomi. Lukt- och och smaksinne är helt borta. Det lösa ögat gör det svårt att läsa.

Johan kunde efter visst tumult och fysiskt motstånd gripas av polisen efter misshandeln. Den 5 oktober inleddes rättegången i Nyköpings tingsrätt och den 19 oktober föll domen. Magnus är upprörd över att påföljden blev så låg, miniminivå i straffskalan, trots att han nästan blev ihjälslagen.

Det skadestånd som utdömts stannar också på strax över 60 000 kronor. Tingsrätten motiverar den milda påföljden med att Johan ”är tidigare ostraffad” och ”lever under ordnade förhållanden”.

Johan är inte heller nöjd med domen som han tvärtom anser är alldeles för sträng. Han har överklagat till hovrätten och kräver att i första hand bli helt frikänd och i andra hand att påföljden kraftigt sänks. I överklagan hävdar Magnus att han agerat i nödvärn mot Johan som varit aggressiv mot honom och ”fyllevevat”. Johan påstår också att Magnus dödshotat honom.

Bilderna i artikeln är hämtade från polisens förundersökning.