Justin Trudeaus regering antog nyligen Online Streaming Act som nu går in i nästa fas av reglering genom att kräva att den som producerar och publicerar en podcast måste registrera sig hos den kanadensiska radio-, tv- och telekommunikationskommissionen, CRTC, Canadian Radio-television and Telecommunications Commission.

Regeringen hävdar att förordningen kommer att ”se till att streamingtjänster online ger meningsfulla bidrag till kanadensiskt och inhemskt innehåll”, men kritiker befarar att de nya reglerna bara är den liberala regeringens senaste försök att kontrollera vad kanadensare kan se och höra på nätet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här hyllas ukrainsk naziveteran i Kanadas parlament

Enligt CRTC:s nya regler måste podcast-producenter som uppfyller vissa kriterier ”ge information om sina aktiviteter i Kanada”.

Streamingtjänster på nätet som är verksamma i Kanada, och som erbjuder ljud- eller videoinnehåll som genererar tio miljoner dollar eller mer i årliga intäkter, måste fylla i ett registreringsformulär senast den 28 november. Det presenteras som ett engångskrav för att samla in grundläggande information.

Kritik

Online Streaming Act är en lagstiftning som antogs tidigare i år och som fått svidande kritik. Liberaler hädar att lagen kommer att främja kanadensiskt innehåll framför icke-kanadensiskt innehåll. De säger också att det kommer att uppnå en jämlik representation bland kön, etnicitet och relaterade ”marginaliserade” grupper.

Två personer som reagerat på lagen är Elon Musk och Jordan B Peterson:

LÄS ÄVEN: Trudeaus regering förbjuder import, köp och försäljning av vapen