Att köpa en Android-telefon i Kina kan vara förenat med risk för att den läcker stora mängder data som användaren varken gett sin tillåtelse för eller ens känner till.
Haoyu Liu och Paul Patras på universitetet i Edinburgh har tillsammans med Douglas Leith på Trinity College i Dublin tittat på hur vissa Android-telefoner köpta i Kina har förinstallerade appar som delar med sig av privat data till tredje part. Även operativsystemet skickar data.
LÄS ÄVEN: Försvarsministerium: Kasta och undvik kinesiska mobiltelefoner
I studien analyserade man telefoner från tre populära märken i Kina: OnePlus, Xiaomi och Oppo Realme och man har antagit att användaren valt att inte dela med sig av data för analys, inte heller att man använder molnlagring eller andra tredjepartstjänster. Man har också antagit att användaren inte skapat ett konto på plattformar drivna av Android-distributören.
Analyserna visar att telefonerna skickar en ”oroande” mängd personliga data, både till tillverkarna och nätverksoperatörerna. Platsdata, olika sorters data om appanvändande och kontaktinformation delas utan medgivande vilket möjliggör spårning på flera sätt.
Man understryker att spårningen även fortsätter då en enhet tas utomlands.
Oroande bild
Jämfört med telefoner köpta inom exempelvis EU är antalet förinstallerade appar på samma modeller köpta i Kina tre till fyra gånger så många med upp till tio gånger så många behörigheter.
LÄS ÄVEN: Kineser tvingas skanna ansiktet vid köp av ny mobiltelefon
Man konstaterar att studiens resultat visar en oroande bild av tillståndet för användarsekretess på världens största Android-marknad och belyser det akuta behovet av strängare integritetskontroller.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.