Som väntat röstade riksdagen idag igenom den så kallade afghanamnestin. Därmed får 9 000 unga män med oklara identiteter och utan asylskäl en gräddfil in i svenska samhället.
Lagförslaget röstades igenom med 166 röster för och 134 mot. S, MP, V och C röstade ja. SD, M, L och KD röstade nej. Hos både L och KD gick tre ledamöter vardera dock emot partilinjen.
En C-ledamot lade ned sin röst.
Ett av skälen man angett är att gruppen skulle fått stanna bara om Migrationsverket behandlat deras ärenden snabbare, medan det sannolika är att de istället bara hade fått avslaget tidigare.
LÄS MER: Detta är de 9 000 ‘ensamkommande’ utan asylskäl som får stanna
Detta var en av punkterna i ett längre reportage Expressen gjorde om fallet, där man även kunde konstatera att nästan samtliga är män, närmare 80 procent har ljugit om åldern och inte en enda har kunnat visa upp en godtagbar identitetshandling.
“För att förslaget ska få avsedd effekt föreslås i lagrådsremissen att ett sådant uppehållstillstånd ska få beviljas även om utlänningen inte kunnat nå upp till kravet på att göra sin identitet sannolik”, hette det i regeringens lagrådsremiss i mars som sedermera avstyrktes av Lagrådet där man ansåg att “gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Amnestin har möjliggjorts av C-ledaren Annie Lööf som på torsdagen twittrar att “Centerpartiet släpper igenom regeringens förslag på grund av att de medmänskliga konsekvenserna om vi skulle stoppa lagförslaget skulle bli alldeles för stora”. Till detta skriver Lööf att “Medmänsklighet för Sverige framåt”.
LÄS MER: Asylamnestin och dess effekter går att backa tillbaka
Lööfs val har också skapat en tydlig spricka i alliansen som i och med detta av många har dödförklarats.
Kostnaden för att låta de 9 000 unga männen stanna beräknas under bara de tre första åren till knappt tre miljarder kronor.
Officiellt heter det att propositionen går ut på att ge gruppen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå och sedan ett eventuellt permanent uppehållstillstånd genom att etablera sig på arbetsmarknaden.
Moderaterna, som säger sig vara emot amnestin, tog inte chansen att tillsammans med Sverigedemokraterna återförvisa förslaget utan lät det alltså gå till omröstning i riksdagen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.