Ugandas president Yoweri Museveni har godkänt landets nya lagar som riktar in sig på hbtq-personer och organisationer som påstås främja en sådan livsstil. Lagen innebär bland annat att att ”delta i homosexuella handlingar” kan ge livstids fängelse.

Lagen klubbades igenom i parlamentet tidigare i år och har fördömts av västvärlden. Utöver att ”homosexuella handlingar” kan ge livstids fängelse stipulerar den även att ”marknadsföra homosexualitet” kan ge 20 år. Homosexuella med hiv som har sex riskerar dödsstraff.

LÄS ÄVEN: Ugandas president: Afrika ska rädda världen från homosexualitet

Samkönade relationer var redan olagliga i Uganda, liksom i mer än 30 afrikanska länder, men den nya lagen riktar in sig ytterligare mot homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

– Den ugandiska presidenten har i dag legaliserat statligt sponsrad homofobi och transfobi, säger Clare Byarugaba, en ugandisk rättighetsaktivist.

– Det är en väldigt mörk och sorglig dag för hbtq-gemenskapen, våra allierade och hela Uganda.

President Museveni har kallat homosexualitet för en ”avvikelse från det normala”. Landet får varje år miljarder dollar i utländsk bistånd och nu riskerar man sanktioner.

Museveni har uppmanat lagstiftare att stå emot ”påtryckningar från imperialisterna” och parlamentets talman Anita Among gratulerade sina kollegor på måndagen.

– Med mycket ödmjukhet tackar jag mina kollegor parlamentsledamöterna för att de har motstått alla påtryckningar från mobbare och domedagskonspirationsteoretiker i vårt lands intresse, sa hon i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Uganda sätter stopp för västerländsk hbtq-påverkan