➤ Reagerade på ett stökigt gäng på Stockholms paradbibliotek – blev påhoppad och fick försvara sig med kniv. Varning för starka bilder i artikeln!

Det f.d. socialborgarrådet Roger Mogert, som nyligen fick avgå till följd av anklagelser om sexuella trakasserier och fick drygt 5 miljoner kronor i fallskärm, lyfte biblioteket i Kista som ”det bästa exempel” i den pågående debatten kring stök och oro på Sveriges bibliotek. Så här skrev han i en debattartikel för SvD den 17 oktober:

”Kista bibliotek blev utnämnt till Sveriges bästa bibliotek. Och sedan till världens bästa. Här har besöken tredubblats och utlåningen dubblerats sedan flytten!”

I debatten angrepp Mogert journalister och debattörer som påtalade ordningsproblem på biblioteken. Hans ståndpunkt var att det skulle vara rasistiskt att förvänta sig tysthet och arbetsro i biblioteksmiljön.

Debatten om ”tysthetsnormen” förs dock inte bara i tidningsredaktioners trygga miljöer. Ute i verkligheten kan den lätt bli fysisk – vilket också hände på ”världens bästa bibliotek” i Kista i somras. Det hela urartade i ett knivdrama som fick ett rättsligt efterspel den 20 november i Solna tingsrätt.

Bråket inleddes när den ensamma 17-åringen av svenskt ursprung enligt vittnesuppgifter i förundersökningsprotokollet reagerade på att två tjejer skrek i biblioteket.

”Jag började kolla på dem, det är ett bibliotek och det ska vara tyst där”, säger han senare i förundersökningen. Samtidigt blandade ett gäng på tre tonårspojkar sig in. Gänget uppfattades av bibliotekspersonalen som problematiskt från början – men ”inte akut”. Så här säger en  bibliotekarie i ett polisförhör efteråt:

Gänget blir provocerade av att den tysthetsbejakande killen ”glor” på dem. De går raskt fram till honom, sparkar undan en stol och frågar upphetsat vad hans problem är. Enligt vittnena försökte de att få killen ut för att ”prata med honom” utanför biblioteket. Men när han vägrade att lämna biblioteket och ville sitta i fred slog den mest aktiva i gänget honom i huvudet. En bibliotekarie försöker att sära på ungdomarna.

Någonstans i det ögonblicket tar killen fram en kniv och utdelar ett knivhugg – rakt mot hjärtat på den mest drivande mobbaren – något han dock senare förnekar. Kniven går dock inte igenom revben och orsakar ett sår i en bröstmuskel. Enligt ett rättsmedicinskt intyg var såret 10 cm djupt och skulle ha varit livshotande om kniven gått igenom.

Offret transporteras med ambulans till Karolinska dit hans stora familj snart anländer:

Emellertid grips den ensamma killen som säger sig inte vara säker på att han knivhögg brottsoffret med flit eller om skadan orsakades av att han sprang på kniven i tumultet. Han säger att han kände sig så hotad av gänget att han tog fram kniven för att skrämma dem och tvinga dem att lämna honom i fred.

Kniven som användes i bråket köptes på Ebay därför att den var ”billig”. Pojken bor på ett jourboende i närheten till följd av en problemfylld relation med hans ensamstående mamma – en dagisfröken skriven i en hyresrätt i Rinkeby. Gärningsmannen visar upp blåmärken som han fick i slagsmålet för polisens fotograf:

Brottsoffrets aggressiva beteende som lett till knivdramat kan dock knappast förklaras med socioekonomiska faktorer: han tillhör en förmögen familj som bor i en nyproducerad bostadsrätt i Barkarbystaden. Pappan i familjen som är född i Grekland driver ett aktiebolag i åkeribranschen.

Detta var inte sista gången som gärningsmannen och brottsoffret träffades. I förhör med den brottsmisstänkta pojken framgår att den skadade ungdomen med sitt gäng var nära att attackera honom två gånger efter det – i samband med festivalen We Are Stockholm i Kungsträdgården och en annan gång i Akalla:

Tingsrätten har i sin dom den 20 november valt att gå på den brottsmisstänktas linje och fria honom för knivhugget. Händelsen som initialt rubricerats som mordförsök blev därmed kvalificerad som misshandel av normalgraden och brott mot knivlagen. Pojken dömdes till ungdomsvård och samhällstjänst i 20 timmar:

Eftersom båda parter bor i samma område samtidigt som brottsoffret verkar vilja återupprätta sin heder lär denna biblioteksdebatt fortsätta.