Två högt uppsatta tjänstemän vid Sveriges ambassad i Kenyas huvudstad Nairobi har avslutat sina tjänster med omedelbar verkan och utreds efter misstankar om korruption och att ha läckt känslig information.

Det första fallet handlar om en utsänd Sida-anställd som haft en hög befattning på ambassaden och jobbat med fördelning, uppföljning och kontroll av svenska biståndsmedel till Kenya och Somalia. Personen misstänks ha läckt känslig information till utomstående och har tidigare ansvarat för biståndsprojekt med en budget på omkring 400 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Regeringen halverar biståndet till Palestina

Efter att misstankarna uppstod har individen kallats hem till Sida i Stockholm med omedelbar verkan och nu pågår en intern utredning för att se om brott begåtts.

På Sida kallar man fallet för en ”oegentlighet” och medger att det är en drastisk och ovanlig åtgärd att kalla hem en utsänd tjänsteman.

50 miljoner

Fall nummer två handlar också om en person med hög befattning på ambassaden i Nairobi. Personen har bland annat tagit emot minst 50 miljoner kronor från Sida fram till 2015 och misstänks för korruption och ha förskingrat stora summor pengar.

Personen valde själv att avsluta sin tjänst innan utredningen inleddes.

2021 uppgick det svenska biståndet till Kenya till 493 miljoner kronor och 911 miljoner till Somalia.

LÄS ÄVEN: Sidas besked: Fortsatt mångmiljardrullning i bistånd