Kosovo kan komma att bli medlem i Europarådet. Detta efter en omröstning i Europarådets parlamentariska församling under veckan. Beslutet väcker irritation i Serbien.
Kosovos albaner förklarade 2008, till Serbiens stora förtret, den serbiska provinsen som en självständig stat. Regeringen i Pristina backas militärt upp av Nato-trupper i och med den så kallade Kfor-styrkan – av kosovoserber ofta omnämnd som ockupationsstyrka – och regeringen i Belgrad har därför haft små möjligheter att förhindra landförlusten.
LÄS ÄVEN: Nato hotar ingripa mot arga serbiska lastbilschaufförer
104 av FN:s 193 medlemsländer erkänner numera Kosovo som självständigt. Främst är det länder i västvärlden som tagit ställning för det kosovoalbanska styret – ännu en dimension av civilisationskriget mot ortodoxa slaver i allmänhet, och Ryssland och dess allierade i synnerhet.
Fyra Nato-länder, Spanien, Grekland, Rumänien och Slovakien har emellertid än så länge valt att inte erkänna utbrytarrepubliken.
Medlemskap i Europarådet
Nu kan Kosovo ta ytterligare ett steg mot att i omvärldens ögon betraktas som ett självständigt land. Tidigare i veckan röstade Europarådets parlamentariska församling ja till att bjuda in Kosovo som fullvärdig medlem under sin vårsession i Strasbourg. Av de närvarande ledamöterna röstade 131 ja till Kosovo, 29 nej medan 11 avstod.
Intresset för frågan tycks emellertid ha varit svalt med tanke på att den parlamentariska församlingen utgörs av 306 ordinarie ledamöter. Närmare hälften av dem var alltså frånvarande utan att skicka ersättare.
LÄS OCKSÅ: LISTA: Härifrån kommer nya svenska medborgare 2023
Sverige, med totalt sex mandat i församlingen, var ett av de bättre representerade länderna. Inte minst tack vare att Socialdemokraterna hade tre av tre ledamöter på plats. Däremot deltog ingen av Sverigedemokraternas två ledamöter. De fem närvarande svenska ledamöterna, SD överlät en av sina röster till Moderaterna, röstade alla ja.
De spanska, ungerska, cypriotiska och, självklart, serbiska ledamöterna röstade dock allihop nej. För Spaniens del kan ställningstagandet förklaras med att ett självständigt Kosovo kan uppmuntra separatister på hemmaplan, i Baskien och inte minst Katalonien, att göra nya försök att bryta sig loss från styret i Madrid.
Men där fanns även delegater från Tyskland, Frankrike, Grekland och Bosnien och Hercegovina som satte sig på tvären. Bland dem de båda franska vänsterpopulisterna Emmanuel Fernandes och Anne Stambach-Terrenoir. De röstade nej till medlemskap för Kosovo.
Serbisk ilska
Beslutet i Strasbourg, som förenklats av att Ryssland för två år sedan sparkades ut ur gemenskapen, väcker föga förvånande ilska i Serbien. Inte minst mot bakgrund av hur Kosovos tynande serbiska minoritet behandlas.
– Europarådets parlamentariska församling skämde ut sig idag som aldrig förr i historien, genom att stödja en rekommendation om att Pristina får gå med i den internationella organisationen, kommenterar landets Kosovokoordinator Petar Petkovic efter omröstningen.
LÄS ÄVEN: Albanrusning till EU när visumkrav slopas
– Genom att acceptera möjligheten att något som inte är en stat, utan en separatistregim som genom sitt dagliga våld mot det serbiska folket personifierar allt det den civiliserade världen borde bekämpa, så har det absurda blivit verklighet, fortsätter han.
En känslig fråga för Europarådet har varit Decaniklostret i västra Kosovo. Den serbisk-ortodoxa helgedomen, av FN betraktat som världsarv, har flera gånger under 2000-talet utsatts för attentat och terrorattacker knutna till radikala kosovoalbanska muslimer. Som grädde på moset har regeringen i Pristina i åratal vägrat erkänna den serbisk-ortodoxa kyrkan såsom ägare av marken som klostret ligger på.
Förra månaden gick dock det kosovoalbanska styret, till slut, med på att erkänna att det 700 år gamla klostret är serbisk-ortodox egendom. Att påbörja processen med att släppa in Kosovo i Europarådet, utan erkännandet av det kristna världsarvet, menar vissa bedömare hade varit svårt. Till och med för västvärldens serbfientliga regeringar.
RELATERAT: Åtal: Muslimsk advokat tände eld på kyrkolokal i Växjö
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.