Enligt nya siffror är Italien på god väg att slå ett nytt dystert rekord över antalet illegala båtmigranter som tar sig in via landets kuster när ankomsterna ökade med 150 procent under det senaste året.
För några dagar sen avslöjade Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex, att upptäckter av illegal båtmigranter i den centrala Medelhavsrutten har ökat med 137 procent till 65 571 stycken, varav 15 125 gjorde den farliga och av människosmugglare kontrollerade resan i juni, vilket i sin tur var en ökning med 85 procent jämfört med föregående månad.
Antalet korsningar på migrantrutten är det mest registrerade under samma tidsperiod sedan 2017 och enligt Frontex är de illegala migranternas huvudsakliga ursprungsländer Egypten, Guinea och Elfenbenskusten.
LÄS ÄVEN: Arabisk president pekar ut massinvandring som kriminellt
Italien har drabbats särskilt hårt med 73 865 illegala båtmigranter som nådde dess kuster 2023, en ökning med 150 procent jämfört med förra året. Om den nuvarande takten fortsätter är landet inställt på att slå nytt rekord och förväntar sig fler ankomster än under kulmen av migrantkrisen 2016 då över 181 000 båtmigranter anlände.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Medan alla andra stora illegala migrantrutter har minskat under det senaste året, har ökningen i centrala Medelhavet inneburit att EU totalt sett har sett det högsta antal båtmigranter sedan 2016 och tio procent fler än förra året, med 132 370 illegala personer på väg till Europa sedan början av året.
“Ingen värdighet”
Enligt Frontex-chefen Hans Leijtens har smugglarnas tillvägagångssätt förändrats.
– Vi ser två olika typer av åtgärder. En är baserad på användningen av gamla fiskebåtar, mycket ofta från Egypten: de seglar tomma till Libyen och fylls sedan till kapacitet för att öka vinsten. Å andra sidan kommer provisoriska metallbåtar från Tunisien med små motorer. I stället för att ha ett fartyg med 600 personer ombord har man väldigt osäkra små enheter med runt 30 personer.
Man skickar inte bara en eller två åt gången till Lampedusa utan 30 eller 40 för att vilseleda kustbevakningen.
– Vi måste bekämpa människohandlarna. Handeln med människoliv har ingen värdighet. Det räcker inte med att fånga småfisken, utan att avveckla hela organisationen. Vi måste intensifiera samarbetet mellan medlemsstater, byråer över hela Europa, Europol och Interpol och försöka anta någon sorts global strategi för att bekämpa dessa flytande nätverk.
LÄS ÄVEN: Tunisien vägrar vara EU:s gränsskydd – vill inte ha kvar kriminella afrikaner
Italiens premiärminister Giorgia Meloni reste nyligen till Tunisien för att föra samtal med landets president, Kais Saied, i hopp om att underteckna ett samförståndsavtal om migration.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.