Nyligen tvingades den vänsterradikala ETC-koncernen lägga ned 15 lokalutgåvor av ETC efter att Presstödsnämnden satt stopp för ett omfattande missbruk av presstödsreglerna. Nu läggs även koncernens andra projekt, Fria Tidningen, ned.

Det var i november förra året som ETC:s upplägg att överutnyttja presstödssystemet sprack. Då fick man nej till att, som tidigare, räkna in gåvoprenumerationer i underlaget för presstöd. Nästan alla lokala varianter på tidningen fick lägga ned och flertalet anställda sparkas.

Även systerpublikationen Fria Tidningens lokala utgåvor fick se nedskärningar i november men nu läggs även huvudtidningen ned. Förlusten av en stor del av det skattebidrag på 35 miljoner kronor (näst största presstödet i Sverige) blev för tungt för ETC-koncernen.

Bolaget som drivit Fria Tidningen begärs nu i konkurs av ETC-imperiets grundare Johan Ehrenberg. Det är oklart om några fordringsägare drabbas av inställda betalningar som en följd av detta. Eherenberg har en lång historik av att göra sig kvitt skulder genom konkurser och sedan starta upp samma verksamhet igen.

ETC startade i mitten av 1970-talet under namnet Partisano och har starka kopplingar till våldsbejakande revolutionärt kommunistiska partier och organisationer.

LÄS MER: Efter ETC-krisen – nu sägs även alla anställda på Fria Tidningen upp

LÄS MER: Vänsterextrema ETC tappar läsare – tvingas lägga ned stort antal tidningar