På tisdagen besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Tysklands parlament för att hålla tal. Men talet bojkottades av bland annat det nationalkonservativa partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Det fick Sveriges statsminister Ulf Kristersson att lägga sig i tysk politik.

Zelenskyjs besök i Tyskland den här veckan handlar om att säkra ytterligare militärt stöd däribland en utbyggnad av Ukrainas luftförsvarssystem och gemensam vapenproduktion mellan länderna.

Förutom att tala i parlamentet håller Zelenskyj även planerade möten med förbundskansler Olaf Scholz.

LÄS ÄVEN: AfD kan förbjudas för att ’försvara demokratin’

I både svensk och utländsk massmedias rapportering om AfD:s beslut att strunta i talet beskrivs partiet som ”högerextrema”. Men vid sidan om AfD struntade även det nybildade vänsterpartiet Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) att lyssna på Zelenskyjs nya önskemål.

AfD som är kritiska till fortsatt eskalering i Ukraina-kriget har förklarat sin frånvaro i parlamentet med att partiet ”vägrar att lyssna på en talare i kamouflagekläder”. Det rapporterar Politico.

LÄS ÄVEN: Cameron: Kriget i Ukraina ”extremt bra valuta för pengarna”

Men från övriga partier fick Zelenskyj applåder när han klev in i parlamentet:

”Skyddade den regelbaserade ordningen”

I sitt tal inför Tysklands parlament framförde Zelenskyj att Ukraina inte får delas upp och drog även paralleller till Berlinmuren.

– Ni kan förstå varför vi kämpar så hårt mot Rysslands försök att dela upp oss, att dela upp Ukraina – varför vi gör allt i vår makt för att förhindra en mur mellan delar av vårt land, sa Zelenskyj.

LÄS ÄVEN: Greta skickas till Zelenskyj – ska bekämpa ekomord i Ukraina

Vidare talade Zelenskyj om den så kallade regelbaserade världsordningen. Ett ordval som även Sveriges regering har använt flitigt under de senaste månaderna.

– Har vi någon annan plikt än att skydda vårt folk, vårt Europa och den regelbaserade internationella ordningen? Nej, slog Zelenskyj fast.

Kristersson är förbannad

I ett inlägg på X, tidigare Twitter, har Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) lagt sig i tysk politik.

LÄS ÄVEN: Här sluter Kristersson militäravtal med Zelenskyj

Enligt Kristersson är det nämligen ”ynkligt” av AfD att vägra lyssna på Zelenskyj. Sveriges statsminister menar att Zelenskyj ”slåss för sitt lands och för hela Europas frihet”.

Faksimil

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD överens: Minst 100 miljarder till Ukraina