Starka reaktioner mot att Linas Matkasse försöker undergräva tidningens ekonomi. Kunder beskyller företaget för att begränsa yttrandefriheten och ansluta sig till vänsterextremister. ”Den här formen av krigföring mot fria media är mycket allvarligt”, kommenterar frilansjournalisten Per Björklund.

Det var i onsdags den 28 mars som företagets representant på Twitter besvarade en uppmaning om att blockera annonser för Samhällsnytt i Googles annonseringstjänst.

Uppmaningen kom från ett anonymt vänsterextremistiskt konto på Twitter som tidigare deltog i en konversation med vänsterprofilen Axel Luo Öhman. I konversationen uppmanade Luo Öhman till mord på hela Samhällsnyttsredaktionen.

LÄS MER: Vänsterprofil om Samhällsnyttsredaktionen: ”De ska allihop ha varsitt nackskott”

”De är horungar och nackskott ska de ha”, skrev han då i ett avslappnat meningsutbyte med den anonyma profilen. Luo Öhman är polisanmäld av frilansjournalisten Mattias Albinsson som vid tiden arbetade för Samhällsnytt. Enligt polisen kommer brottet att klassas som brott mot medborgerlig frihet.

Det tog inte lång tid sedan innan förvånade och arga kunder började ifrågasätta företagets beteende – bland annat på företagets egen recensionssida på Facebook. I skrivande stund ligger det tiotals recensioner med lägsta möjliga betyg till Linas Matkasse. Följaktligen sjönk företagets snittbetyg på Facebook till 3,5.

En av dem som reagerat på Linas Matkasses utspel är frilansjournalisten Per Björklund som för närvarande skriver för tidningen Nya Tider. I en recension på företagets sida skrev hans följande:

”Vidrigt! Företag som viker sig för vänsterextrema påtryckningar kan behålla sin skit, jag kommer aldrig att betala för det.”

Företagets ansvarig för sociala medier ger samma svar till Per som till alla andra missnöjda på sidan:

” Hej Per! Under de senaste dagarna har Linas Matkasse i sociala medier felaktigt beskyllts för att vara emot yttrandefrihet. Företaget Linas Matkasse har ingen politisk inriktning eller åsikt. Tvärtom – vi står för yttrandefrihet och tycker att mångfald är bra.
/Linas matkasse”

Vidare i konversationen ifrågasätter journalisten svaret och undrar om annonserna inte är blockerade längre – men det får han inget svar på.

När Samhällsnytt kontaktar honom säger han så här om företagets svar på hans recension:

– Det är fullständigt snömos. De bemöter ju inte kritiken av att de faktiskt har blockat annonser på er sida. Att säga att man står upp för än det ena och än det andra samtidigt som man gör tvärtom och inte ens motiverar. Det är löjeväckande.

Björklund menar att detta knappast kan vara en framgångsrik marknadsföringsstrategi och att företaget kommer att tappa kunder om det tar ställning i politiska frågor.

– Den här formen av krigföring mot fria media är oerhört allvarlig. Allsköns vänsteralster kan leva på skattemedel och annonser, medan de på ett mycket effektivt sätt hindrar fria media från den typen av finansiering.

LÄS MER: Tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd

Samhällsnytt har via flera olika kanaler sökt representanter för Linas Matkasse för en kommentar angående deras samarbete med vänsterextremister utan att ha fått något svar.

Läsare kan tycka till om företagets förhållningssätt till yttrande- och pressfriheten på följande länk på Linas Matkasses sida på Facebook.

Uppdatering: kort efter att artikeln publicerats svarade Lina Matkasses kommunikationschef Stina Svensson på vårt mejl med förfrågan om kommentar om sitt agerande:

”Vi har inga kommentarer.Vänliga hälsningar Linas Matkasse”