Förra sommaren tog föräldrarna till en ettårig pojke med sin son till barnakuten vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Pojken hade feber, diarré, kräkningar och blod i avföringen. Pojken undersöktes men skickades hem – två gånger. Det visade sig senare att barnakuten missat tarmvred och pojken är nu skadad för livet.
LÄS ÄVEN: Uppsökte sjukhus med tryck över bröstet – skickades hem och dog
Läkarna som undersökte pojken och tog prover bedömde att det handlade om någon form av maginfluensa eller kräksjuka och skickade därför hem familjen. Men redan samma dygn återvände föräldrarna med sin son. Återigen gjorde läkarna samma bedömning och skickade hem familjen.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Vård blev ”dessvärre försenad” – patient tvingades amputera benen
Pojken försämrades och två dygn senare valde föräldrarna att istället besöka Skånes universitetssjukhus i Lund. Där slog läkarna fast att pojken hade invagination – en form av tarmvred där sista delen av tunntarmen glider in i tjocktarmen vilket leder till svullnad, tarmpassagen täppts igen och blodtillförseln försvåras.
Orsaken är “otydliga rutiner”
På sjukhuset i Lund genomgick pojken två operationer där kirurgerna tog bort stora delar av tjocktarmen vilket resulterat i att pojken har fått skador för livet.
Enligt Christian Lindén, chefsläkare vid Skånes universitetssjukhus, har pojken “drabbats av en allvarlig undvikbar vårdskada i form av en livslång påverkan på närings- och vätskeupptag”.
Lindén berättar att orsaken till missen i Malmö beror på “otydliga rutiner för handläggning av barn med misstänkt invagination. Nu ska nya utbildningar och riktlinjer tas fram.
LÄS ÄVEN: Fyraåring med feber, smärtor och kräkningar skickades hem med ”halsfluss” – hade brusten blindtarm
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.