En intensivvårdsläkare började skildra en verklighet inifrån sin avdelning som gick isär med den officiella bilden. Det tog inte lång tid innan kampanjen mot läkaren var igång där hon anklagades för att vara påverkansagent och ryskt troll. Till slut blev hon tvingad till ID-kontroll av statsjournalisten Emanuel Karlsten – som även kontaktade kvinnans arbetsgivare.
Den 1 maj publicerade en intensivvårdsläkare en annorlunda betraktelse från sin avdelning för coronasjuka patienter: det gick nämligen inte att väcka patienterna från respirator. Patienterna ska ha varit friska lungmässigt, men ändå vaknade de inte:
Tweeten med de anmärkningsvärda uppgifterna delades flera hundra gånger, och det tog inte lång tid innan läkaren anklagades för att vara en påverkansagent med onda avsikter.
Läkaren har twittrat anonymt sedan 2016 och deltog i många diskussioner om sjukvårdsfrågor. Det borde således vara uppenbart för den som läser kontot att hon är en läkare. Dock utgjorde det inget hinder för att anklaga henne för att vara utländsk agent. Den som stod för anklagelsen var Christer Sfeir som menade att kontot ”bytte sin skrivstil” i syfte att ”sprida panik” och att det är ett ”påverkanskonto”:
Hans tweet fick stor spridning och gillades och retweetades vidare av flera politiker och journalister. En omständighet som är värd att notera i sammanhanget är att Christer Sfeir arbetar som ”general manager” åt det saudiska företaget Midroc med säte i Riyadh, Saudiarabien:
Företaget ägs av den saudiske oligarken Mohammed Al Amoudi som tidigare anklagats för att finansiera Al-Qaeda. 2018 blev han gripen av saudiska myndigheter på misstanke om korruption. Midroc har en omfattande verksamhet i Sverige enligt sin hemsida och uppges arbeta bland annat med ”investeringar” och ”fastigheter”.
Tidigare uppmärksammades Saudiarabiens satsning på egna trollfabriker för att styra opinion i andra länder.
Anklagelsen som härstammar från Sfeir fördes okritiskt vidare av ett flertal opinionsbildare i Sverige. Läkaren som slog larm blev tvungen att visa sitt ID och läkarlegitimation för statsjournalisten Emanuel Karlsten i ett försök att rättfärdiga sitt agerande. I ett inlägg på sin blogg beskriver Karlsten den ID-kontroll som han genomförde på läkaren. Han skriver även att han sökt hennes arbetsgivare:
Det framgår inte närmare i vilket syfte han kontaktade arbetsgivaren och om detta godkändes av läkaren som tydligen ville bevara sin anonymitet. Det återstår att se om kvinnans försök att dela med sig av informationen om Covid-19 kommer att straffas ytterligare och om hon fortsätter att vara lika frispråkig på Twitter.
Emanuel Karlsten själv konstaterar förnöjt i sitt inlägg att den bisarra situationen visar på att ”Sverige är särskilt bra på källkritik”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.