Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ökar antalet covid-fall nu åter med tusentals dödsfall i månaden globalt. Med anledning av det ligger svenska myndigheter i startgroparna för att återinföra restriktioner för medborgarna, däribland obligatoriskt covid-pass.

Enligt WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus dog 10 000 personer i eller med covid i december samtidigt som de covid-relaterade sjukhusinläggningarna ökade med över 40 procent i uppemot 50 länder med tonvikt på Europa och USA. Situationen kan se likartad ut på fler håll men alla länder offentliggör inte den här typen av siffror.

– Även om 10 000 dödsfall i månaden är mycket färre än under toppen av pandemin är denna nivå av dödsfall som kan förebyggas inte acceptabel, säger Ghebreyesus.

Mutation och julfirande orsak

En teori är att ökningen beror på en kombination av en ny mutation av covid-viruset och att många människor träffats och umgåtts för att fira jul. WHO manar nu makthavarna i alla länder att skärpa övervakning och regler, mobilisera sjukhusresurser och skruva upp antalet vaccinationer.

Den uppmaningen hörsammas nu av myndigheter i Sverige, däribland E-hälsomyndigheten som ansvarar för att utfärda så kallade covid-bevis eller covid-pass. Svenskarna uppmanas nu se till att ha dessa bevis/pass redo inför kommande återinförda reserestriktioner.

Dags att damma av covid-passen

Runt 6 miljoner svenskar uppges ha skaffat sig ett sådan sedan tjänsten covidbevis.se inrättades i början av juli 2021. Den stängdes ned två år senare, i slutet av juni 2023.

Systemet försattes sedan i beredskap fram till den 20 december då det avvecklades helt. Men nu kan det komma att startas upp igen.

Det kan dock bli problematiskt om alla ska skaffa nya covid-pass samtidigt. I en färsk rapport som E-hälsomyndigheten sammanställt över de lärdomar man gjort och uppdaterade rekommendationer vill man därför att så många som möjligt ser till damma av sina befintliga covid-bevis.

Om utvecklingen rasar iväg till en nivå där den kan klassa som en ny pandemi går det då snabbare att starta upp tjänsten igen. Under de förutsättningarna tror man att kostnaden för skattebetalarna kan stanna vid en miljon kronor om året.

Register över alla vaccinerade och ovaccinerade

E-hälsomyndigheten vill också se ett register med vad man kallar ”hög kvalitet” över alla som vaccinerat sig och de syndare som inte gjort det. Den sortens register menar man är en förutsättning för att modellen med digitala vaccinationskort ska kunna fungera.

Det här menar man kan ske via den så kallade nationella läkemedelslistan där alla svenskar som kvitterat ut receptbelagda mediciner finns med. Det har primärt tillkommit för att komma till rätta med över- och felförskrivningar men kan enligt ett nytt direktiv från Socialdepartementet ändamålsutvidgas till att också hålla koll på vem som vaccinerat sig respektive inte gjort det.