Storbritanniens största och ledande flygbolag British Airways (BA) meddelar att man nu ger efter för krav från fundamentalistiska muslimer. Slöjan, ett attribut för islams medeltida förtryckande kvinnosyn, blir nu en del av bolagets image.

BA har på senare tid ansatts från flera olika radikala grupperingar för att införa ändringar i sin uniformspolicy för kabinpersonal. Nyligen började man efter hårda påtryckningar från HBTQ-rörelsen tillåta kabinanställda män som uppfattar sig själva som kvinnor använda högklackat, mascara, lösögonfransar och nagellack, så kallade ”transvärdinnor”.

Nu går bolaget även fundamentalistiska muslimer till mötes och gör den religionspolitiska slöjan till en del av bolagets uniform. Samtidigt som kvinnor i det muslimskt styrda Iran vädjar om internationellt solidaritet för att avskaffa slöjtvånget går det ledande brittiska och internationella flygbolaget alltså i motsatt riktning.

Kommer att kunna klä sig heltäckande

All kabinpersonal, det rör sig om cirka 30 000 personer kommer hädanefter att tilldelas en muslimsk slöja som en del av uniformen. Den kompletteras också med andra heltäckande uniformsdelar som tillmötesgår fundamentalistisk islams krav på att kvinnor inte får visa någon hud, då detta kan trigga mäns sexuella lust och det i så fall är kvinnans fel om hon blir våldtagen.

Den får dock endast användas ihop med kvinnliga uniformsplagg. Dock får män som uppfattar sig som muslimska transkvinnor bära slöjan men måste då konsekvent använda alla kvinnliga uniformsdelar. Det blir åtminstone tillsvidare inte tillåtet för så kallade ”ickebinära” och ”gender fluids” att fritt blanda manliga och kvinnliga uniformspersedlar.

Slöjan blir också en del av arbetsuniformen för BA:s flygplanstekniker och markpersonal. Den kommer att börja delas ut i vår. Uppdraget att designa den och andra förändringar i uniformerna – där även en träningsoverall ingår som en nyhet – har gått till modedesignern Ozwald Boateng som inte rest några invändningar att gå kvinnoförtryckande islam till mötes.

Del av ”en modern framtid” enligt bolagets VD

BA:s VD Sean Doyle tycker inte att det är otidsenligt att införliva ett plagg härstammande från medeltiden och signalerande den tidens underlägsna kvinnosyn. Tvärtom ser han den pågående islamiseringen av västvärlden som en välkommen ”modernisering”.

– Vår uniform är en ikonisk representation av vårt varumärke, något som ska bära oss in i framtiden och representera det bästa hos det moderna Storbritannien, sa han i samband med att uniformsförändringen presenterades.

Att slöjan nu blir en del av flygbolagets uniform är något man bör ”känna stolthet” över, sa Doyle vidare. Det är dock inte en känsla som delas av alla kvinnliga anställda med utomvästlig invandrarbakgrund som där man nu upplever sig tvingade av det patriarkala muslimska civilsamhället att ta på sig slöjan på jobbet när flygbolaget legitimerat den.

LÄS ÄVEN: Flygbolag öppnar för ”transvärdinnor”