➤ ”Numera vet vi vad det här handlar om och vilka de inblandade är. Det är en mycket känslig historia”, säger Leif GW Persson.

Redan i oktober 2016 krävde Persson Eliassons avgång i en krönika om poliskrisen.

I tisdagens avsnitt av SVT Veckans brott sågade Persson ännu en gång Eliasson som kom upp då man diskuterade skotten mot en polismans villa nyligen.

Enligt Eliasson var attacken ”ett förkastligt angrepp mot hela samhället”. Persson håller dock inte med om att det rör sig om ett angrepp mot polisledningen och demokratin utan handlar istället om en privat konflikt.

– Om det är någon som inte har anledning att hoppas att det här klaras upp så är det två personer, rikspolischef Dan Eliasson och regionpolischef Carin Götblad.

Att polisen går ut med fel förklaring till det inträffade menar Persson skrämmer upp poliser i onödan och skapar dessutom ”en allmän undergångsstämning nationellt”.

– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens. Eliasson och Götblad har i regel inte en susning om vad sånt här är. Ändå gör de bestämda utfästelser. På det så väljer de det minst sannolika alternativet.

– Varför gör man det? Är det för att det möjligtvis kan ta fokus från deras egna insatser i allmänna polisiära frågor? Eller är det för att man inte vet vad man håller på med?