Vid en presskonferens på fredagen meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att man inte tänker fortsätta stödja den rödgröna regeringen i den hittillsvarande JÖK-överenskommelsen. I stället vill man se ett skifte till en borgerlig regering efter valet i september nästa år. Beskedet välkomnas av SD men får hård kritik från Centern.

Liberalerna är hårt pressade av en tids rekordlåga opinionssiffror nedanför riksdagsspärren. Bedömare menar att partiledarbytet spelat in men att väljarflykten också till stor del beror på partiets val att stödja en rödgrön regering i stället för en borgerlig dito.

Av allt att döma har Liberalernas partistyrelse tagit intryck av den analysen och meddelar nu att man nästa år lämnar den kritiserade Januariöverenskommelsen (JÖK) för att i stället stödja en borgerlig regering, där det egna partiet ingår.

– Samhällsproblemen kräver en liberal politik. Det får vi med en borgerlig regering, menade L-ledaren Nyamko Sabuni när hon i ett tal på fredagen offentliggjorde sitt partis återtåg till det borgerliga blocket.

Välkomnas av Åkesson och Busch

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar beskedet.

– Det är naturligtvis positivt att ännu ett parti är berett att prata med oss, säger han i en kommentar till SVT.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är positiv, men är samtidigt kritisk till att L väntat så här länge med att ta beslutet.

– Det är bra att L ger besked om att de vill byta regering och stödja en borgerlig statsministerkandidat. 

Sabuni: Samtal men inte samregering med SD

SD:s primära mål är en konservativ regering bestående av de själva, M och KD. En regering där SD aktivt ingår är emellertid ingenting som Sabuni kan tänka sig. Däremot är hon beredd att sitta ned och förhandla med SD om att stödja en allmänborgerlig regering med de partier som tidigare ingick i Alliansen.

Centerpartiet avvisande

I den vill L-ledaren även se Centerpartiet. Men detta avvisas kategoriskt av C-ledaren Annie Lööf som klargjort att hennes parti inte kan tänka sig sitta i en regering med något som helst stöd från Sverigedemokraterna.

På en fråga om hur Sabuni tänkt sig lösa upp den knuten svarar hon att varje tänkbar regeringskonstellation efter valet kommer att behöva söka stöd från vad hon kallar “ytterkantspartierna” och att även Centern kommer att tvingas till insikt om de parlamentariska realiteterna.

– Jag tror att alla partier måste fatta beslut under varje mandatperiod. Nu fattar Liberalerna ett nytt beslut. Ingen regering kommer att kunna tillträda utan att ta stöd av något av ytterkantspartierna. Det är en parlamentarisk verklighet.

Löfven: “Inget konstigt”

S-ledaren och statsministern Stefan Löfven kommenterar också Liberalernas utspel. Enligt honom är det inget konstigt att L löser sina band till S+MP-regeringen inför valet. Samtidigt är utsikterna för Socialdemokraterna att kunna fortsätta regera efter valet små om man inte kan påräkna fortsatts L-stöd.

– Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst. Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket, säger Löfven i en kommentar till TT.

Lämnar JÖK efter budgetarbetet nästa år

Tanken är att L fortsätter att stödja JÖK-överenskommelsen med de rödgröna regeringspartierna till dess budgetarbetet 2022 är slutfört. Sabuni lämnar dock en brasklapp om att samarbetet kan komma att brytas tidigare, skulle de rödgröna inte fullgöra vad man kommit överens om i det så kallade 73-punktsprogrammet.

– Vi vill möta väljarna med en nystart för Sverige med andra borgerliga partier. Efter vi avvecklat januariavtalet är vi fria att gå till val som ett borgerligt parti, förklarar Sabuni för SVT.

Kan stöta på patrull internt

Formellt måste partirådet godkänna partistyrelsens förslag för att det ska bli verklighet. Ett sådant beslut väntas inom kort. Det är emellertid inte säkert att det bir grönt ljus. Inom partiet finns slitningar där en falang inte kan tänka sig några som helst samtal med SD och där man i stället vill se ett närmande till Miljöpartiet.

Flera partier hänger på gärsgårn

Vilken regeringskonstellation som kan få majoritet i september 2022 är osäkert. Opinionsläget är prekärt inte bara för Liberalerna utan också för Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Samtliga dessa tre partier kämpar för att klara riksdagsspärren och om de misslyckas kommer den parlemantariska spelplanen efter valet att se väsentligt annorlunda ut.