Sex män som är mellan 20 och 25 år gamla, samt en 20-årig kvinna, åtalas för ett större antal grova stölder. Gruppen ägnade sig sensommaren och hösten 2022 åt att stjäla fartkameror på flera platser runt om i Mellansverige. Samtliga åtalade är svenskar.

Det är i augusti 2022 som fartkameror börjar försvinna längs de svenska vägarna. De första rapporterna om uppbrutna kameraskåp som länsats på sina kameror kommer in från Norrtälje. Men ganska snart kommer liknande larm från andra mellansvenska orter.

Foto: Polisen

Österåker, Gnesta, Falun, Heby, Hedemora, Hofors, Avesta, Kungsör, Örebro, Arboga, Hallsberg, Vingåker och Eskilstuna. Alla drabbas de av stölder av fartkameror.

Inom några veckor har fler än hundra kameror stulits.

Ryssland får skulden

På bloggar och sociala medier börjar det spekuleras i vem eller vilka som ligger bakom de fräcka stölderna. Redan några dagar efter den första stölden lanseras en konspirationsteori som pekar ut Ryssland.

De svenska fartkamerorna påstås innehålla Canon-kameror, samma typ av kamera som sitter i ryska Orlan 10-drönare. Ryssar misstänks stjäla kamerorna för att kunna använda i drönare i Ukraina.

Den fantasifulla hypotesen sprids inte minst av den mediekände bloggaren Lars Wilderäng – och letar sig snart ut i etablerade svenska medier. Uppgiften får till och med internationell spridning.

Spridningen av just den hypotesen dör emellertid snabbt ut när Trafikverket dementerar att deras trafikkameror innehåller Canon-kameror.

– Vi har Nikonkameror, berättar myndighetens presskommunikatör Felicia Danielsson för Samnytt i oktober 2022.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Han är ”ryske agenten” som påstås sno fartkameror åt Putin

Ett anonymt tips

Kvällen den 20 oktober 2022 får polisen ett anonymt tips via telefon. Uppringaren namnger två unga män, och säger att det är de som ligger bakom stölderna av fartkamerorna.

Tipsaren lämnar ingående detaljer, bland annat om hur stölderna går till och vilka fordon tjuvarna använder, vilket gör att polisen tar uppgifterna på stort allvar.

Dagen därpå beslutar åklagare om att agera på tipset. Husrannsakningar genomförs, och en 20-årig man grips. Hemma hos mannen, under hans säng, påträffas drygt 20 Nikonkameror av samma modell som sitter i Trafikverkets fartkameraskåp.

Mannen anhålls och häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt häleri.

Skyller på ”ryssar”

20-åringen har dock hört talas om den konspirationsteori om ryssar som vid samma tidpunkt sprids i media. Och när han förhörs av polisen, så skyller även han på Ryssland.

Den förhörde mannen hävdar att två ryssar sökt upp och hotat honom och hans familj. De har därefter tvingat honom att förvara de stulna fartkamerorna.

– De var inte svenskar. De var ryssar. De pratade argt och svor på ryska. Sedan har det bara gått utför, säger han med gråten i halsen.

Men polisen kan säkra chattkommunikation mellan 21-åringen och hans kumpaner där de dels hånar spekulationerna om att det är Ryssland som ligger bakom stölderna. Dels skryter om hur mycket pengar de tjänar på stöldgodset.

Faksimil

Kamerorna säljs bland annat vidare via Facebook marketplace. Enligt en person som förhörs av polisen säljs de vidare, kontant, för tusen kronor styck. ”En jävla backaffär”, menar han.

Fortsatta stölder och åtal

Dagen efter att 20-åringen gripits grips ytterligare två unga män. Men stölderna av fartkameror fortsätter trots gripandena. På en av brottsplatserna påträffas en lapp med texten ”Hello wrong guy Good Luck Kiss”.

Polisen är emellertid redan de övriga ligamedlemmarna på spåren, och kan den 23 oktober 2022 spärra in resten av dem genom ytterligare fyra gripanden.

Nu åtalas sju personer, sex män mellan 20 och 25 år samt en 20-årig kvinna, för 25 grova stölder och flera försök till grova stölder. Samtliga åtalade nekar till brott.

Trafikverket kräver drygt fyra miljoner kronor i skadestånd av de sju åtalade för de stulna och vandaliserade trafikkamerorna.