Trots att det svenska vaccinationsprojektet går trögt framåt och ligger efter de flesta andra jämförbara länder anser statsminister Stefan Löfven (S) att allt är i sin ordning.

I går torsdag rapporterade Samhällsnytt om att flera regioner gett upp sina vaccineringsplaner på grund av uppskjutningar och förseningar.

Att exempelvis Danmark ligger före Sverige i vaccinationstakten menar Löfven kan bero på geografin där man i grannlandet har närmare till allt.

– De har halva sin befolkning inom tio mils radie från Köpenhamn. Det gäller inte riktigt i Sverige, säger han till TT.

Inte orolig

Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC vars statistik regeringen hänvisar till ligger Sverige på delad sjunde plats i EU.

– Jag är inte orolig och det är kanske inte det som är det allra viktigaste, säger Löfven.

LÄS ÄVEN: EU beskylls för vaccinationsfiasko

– Vi gör detta i så snabb takt vi kan, om sedan detta innebär att vi kommer etta, trea eller sjua tycker jag är underordnat.

De förseningar som uppstått skyller statsministern på läkemedelsföretagen och EU:s kaosartade gemensamma upphandling betecknar han som ”enastående”. Om man däremot tittar på andra jämförbara länder – som Danmark, Storbritannien och Israel – blir omfattningen av vaccinationsfiaskot uppenbart . Enligt Svensk näringsliv kostar varje månad av fortsatt pandemi svensk ekonomi 25 miljarder kronor.