I ett Facebookinlägg publicerat på onsdagsmorgonen skriver statsminister Stefan Löfven (S) om de påstådda farorna med en högerkonservativ regering efter nästa val. I samband med detta upprepar han ännu en gång de punkter om SD som Socialdemokraterna vid varje tillfälle som ges tror ska avskräcka folk från att rösta på partiet.

Efter att försvarsminister Peter Hultqvist kallat SD för ”grisar” mötte han partiledare Jimmie Åkesson i en uppmärksammad tv-debatt där ministerns fusklapp fick huvudrollen. Socialdemokraternas smutskastningskampanj är något Åkesson också kommenterade i en debattartikel i början av månaden.

I sitt inlägg varnar Löfven för att alternativet till en regering som han själv leder skulle vara ”en ren högerkonservativ regering” som skulle bli beroende av SD, ”ett arbetarfientligt högerparti sprunget ur vit makt-rörelsen”.

Hot mot ”fria medier”

Att SD med sin förmodade andel av rösterna även vid nästa val vill ha inflytande över statsbudgeten för att släppa fram en moderatledd regering, hävdar Löfven är ett hot mot bland annat ”stödet till fria medier”.

Budskapet är tydligt: Sverigedemokraterna kommer inte att bli passiva röstboskap åt Ulf Kristersson. Och varför skulle de? Det är uppenbart att en högerkonservativ regering är helt beroende av Sverigedemokraternas stöd. Vad kommer Ulf Kristersson gå med på, var går gränsen för vad han kan acceptera för att få regera?

Vidare tar Löfven upp Åkessons uttalande om att saker som förnedringsrån, islamism och hedersmord utgör en ”kulturell belastning”. Detta menar statsministern var riktat till samtliga invandrare och visar på partiets ”extrema politik”.

Politik handlar också om värderingar. Människors lika värde, demokrati och öppenhet är inte bara fina ord. Det är värderingar som behöver försvaras i varje val, varje dag, i varje beslut. Det är en självklarhet för mig och för socialdemokratin.