En del av årets sista partiledardebatt i riskdagen före höstens val kom att kretsa kring migration kontra välfärd i allmänhet och det kritiserade beslutet att ge amnesti åt 9000 afghanska migranter med avslag på asylansökan i synnerhet. Vare sig statsminister Stefan Löfven (S) eller Annie Lööf (C) kunde dock svara på Jimmie Åkessons (SD) frågor.

I duellen med Löfven ville Åkesson ha svar på hur hans regering resonerat när man satsat på asylinvandring i stället för pensionärer och fler poliser och inte minst flera miljarder på att riva upp avslagsbesluten för 9000 afghanska män som redan fått sina asylärenden prövade. Statsministern blev svaret skyldig och bad i stället Åkesson googla ordet ”humanism”.

Centerledaren Annie Lööf ville inte vara sämre. Det var till följd av Centerpartiets kritiserade beslut att agera stödparti åt den rödgröna regeringen som afghanamnestin kunde röstas igenom i riksdagen.

När det blev Lööfs tur att möta Åkesson lyste de konkreta svaren med lika stor frånvaro som hos Löfven. Centerledarens råd till Åkesson var i stället att definiera ordet ”rasism”.

I sitt eget anförande talade Åkesson, bland annat på uppmaning av Löfven, om välfärd i stället för invandring. SD-ledaren menade dock att de två politikområdena är intimt förknippade med varandra.