Inrikesminister Mikael Damberg (S) fick nyligen kritik för folk- och demokratiföraktande utspel i samband med misstroendeförklaringen. Nu uppmärksammas nyligen avsatte statsminister Stefan Löfven (S) för liknande retorik i ett försök att tvinga Liberalerna att skriva på en ny JÖK-överenskommelse så att han ska kunna regera vidare.

Liberalerna är det parti som förlorat mest på att ingå i JÖK för att låta Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätta regera och hålla Sverigedemokraterna och deras väljare utanför allt politiskt inflytande. Man ligger nu statistiskt säkerställt i en rad opinionsmätningar långt under riksdagsspärren.

Liberalerna vill se borgerlig regering

När Nyamko Sabuni tog över ledarskapet för resterna av det som en gång i tiden var Sveriges största borgerliga parti, var hon tydlig med att hon efter nästa val vill se en borgerlig regering och att det var slut med att agera stödhjul till Löfven. I och med måndagens misstroendeförklaring har det ställningstagandet konkret aktualiserats tidigare än väntat.

Liberalerna meddelade efter att den rödgröna regeringen fallit att man nu betraktar JÖK som uppsagt. Någon omförhandlad överenskommelse för att Löfven snabbt ska kunna komma tillbaka som statsminister är Sabuni i motsats till Centerns Annie Lööf inte intresserad av.

Löfven prövar utpressningstaktik

Nu prövar Löfven utpressningstaktik för att förmå Liberalerna att ändra sig. Om partiet inte rättar in sig i JÖK-ledet berövar de enligt den avsatte statsministern svenska folket möjligheten att fira en trevlig och avslappnad midsommar.

– Det finns en lösning på bordet. Låt oss diskutera den för att undvika politisk oro i Sverige. Sverige behöver inte politisk oro, låt svenska folket fira midsommar efter all pandemi i lugn och ro.

Lämnat landet för att umgås med toppolitiker i Bryssel

Själv har Löfven samtidigt lämnat landet, regeringskrisen och förhandlingar för att i stället visa upp sig på EU-toppmötet i Bryssel som om han fortfarande vore statsminister med folkets mandat att representera Sverige.

Damberg fick hård kritik

Tidigare har bland annat inrikesminister Mikael Damberg (S) fått kritik för att uttala sig i svenska folkets namn och samtidigt idiotförklara det. Han sade i SVT Agenda att svenskarna inte har någon förståelse för att regeringen fälls och att de är för dumma för att begripa den politiska fråga om marknadshyror som blev regeringens fall.

I ett uppföljande utspel i SR vidhöll Damberg att svenskarna inte förstår det här med att regera och träffa överenskommelser om fri hyressättning. De borde enligt inrikesminister i stället ägna sig åt sådant de begriper sig på som att äta sill, dricka nubbe och dansa runt majstången eller titta på fotboll på TV – politiken borde de överlåta åt proffs som han själv.

LÄS ÄVEN: Här idiotförklarar inrikesministern svenska folket i direktsändning
LÄS ÄVEN: Damberg fortsätter idiotförklara folket: ”Fullt upp att planera midsommar och se EM”