En genomgång av vindkraftsindustrins resultat för 2023, en process som inneburit att ha läst mer än 200 årsredovisningar, visar att det är tydligt att flera av de lönsamhetsproblem man observerat är välkända inom branschen. Bland dessa finns Vattenfalls vindkraftsbolag.

Det är Christian Sandström och Christian Steinbeck som granskar vindkraftsbranschen och noterar att Vattenfall, Markbygden och andra vindkraftsbolag vittnar om de lönsamhetsproblem de beskrivit där flera bolag redovisar att marknadspriserna ofta ligger under produktionskostnaden.

LÄS ÄVEN: Vindkraften går med brakförlust – skattebetalarna kan få ta smällen

Ett exempel man framhåller är årsredovisningen för Vattenfall-ägda Blakliden Vindkraft:

Det var i större utsträckning än tidigare år perioder med el spotpriser nära noll eller till och med negativa timpriser, under dessa förutsättningar stängs produktionen ned då de rörliga kostnaderna för att använda transmissionsnätet överstiger intäkterna.

Liknande formuleringar hittar man hos flera andra Vattenfall-ägda bolag och hos Vattenfalls eget vindkraftsbolag.

Negativa priser

Ett annat exempel kommer från Kinaägda Markbygden Ett, Sveriges och Europas största anläggning med 179 vindkraftsverk:

Priserna går från att stundtals vara mycket höga till att stundtals vara ovanligt låga. Negativa priser har blivit allt vanligare under 2023. Det har också uppmärksammats en högre korrelation mellan starka vindar och låga marknadspriser vilket i sin tur medför att priserna generellt är lägre under de timmar där vindkraften producerar som mest el. Detta påverkar bolagets intäktsströmmar i negativ bemärkelse.

Efter att ha tagit del av det gedigna materialet frågar Sandström och Steinbeck följande:

Trots att vi redan idag kan se att bolag stänger sina vindkraftverk när det blåser planeras flera tusen vindkraftverk till i Sverige. Hur går detta ihop?

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “En muta gör inte vindkraften bättre”