LEDARE • Häromdagen nåddes vi tyvärr av beskedet att regeringen nu ämnar införa en ”muta” för att få kommuner att säga ja till mer vindkraft. Men en muta för ett icke-fungerande energislag gör det inte bättre för vare sig landet eller för elsystemet.

Samnytt har länge bevakat energimarknaden i landet. Vi var tidigt ute med en kritisk dokumentär om vindkraften specifikt, som mycket riktigt förutspådde de problem vi senare kommit att se.

På senare tid har verkligheten kommit ikapp allt fler, inte minst stora delar av befolkningen i landet, och allt fler kommuner säger nu nej till ny etablering av vindkraft. Lobbyorganisationen Svensk Vindenergi rapporterade att 12 av 16 vindkraftsprojekt stoppades av det kommunala vetot under första halvåret 2024. Av de fyra som godkändes stoppade sedan försvarsmakten tre projekt.

Anledningarna är många: dels protesterar medborgare som blir drabbade av industriparkerna, vilket vi dokumenterat i vårt reportage. Dels drabbar det naturvärden, vilket vissa men inte alla kommuner insett. Och dels, vilket vi kan hoppas vissa kommuner inser, så är det skadligt för energisystemet och riskerar även att drabba kommuner ekonomiskt när verkens livslängd eller annat inte visar sig stämma.

Eftertraktade bidrag

Allt detta och mer har gjort att vindkraftens popularitet, i alla fall bland vanligt folk, sinat.

Den SD-stödda regeringen har i skarp kontrast till Socialdemokraterna och resten av vänsterpartierna (C, V och MP) lagt om politiken för att möjliggöra mer kärnkraft, vilken ju Socialdemokraterna i omgångar slaktat. Det har medfört en renässans för svensk kärnkraft, som tidigare var världsledande.

Men tyvärr trillar även denna regering dit beträffande vindkraften. Nyligen aviserades nämligen att en ”muta” ska införas för att få kommuner att säga ja. Kommuner där det byggs vindkraft ska nu få ersättning från staten. För år 2025 avsätts 340 miljoner kronor i budgeten.

Nya bidrag från skattebetalarna välkomnas som alltid av storbolagen. Detta är inget undantag. Nyligen kunde bidragsberoendet från vindkraftsindustrin visas när Vattenfall stoppade (lyckligtvis) havsvindkraftsindustriprojektet Svenska Kriegers Flak, söder om Trelleborg. Anledningen var att det ”saknas investeringsförutsättningar”, vilket i sin tur beror på att den nya regeringen inte länge avser bekosta anslutningskostnaden för den havsbaserade vindkraften.

Alltså: inga bidrag, ingen vindkraft.

Hela branschen dopad

Samnytt var tidigt ute med att rapportera om att de ekonomiska förutsättningarna för vindkraften saknas, och att en stor majoritet av vindkraftsbolagen går med kraftiga minus, har få eller inga anställda och att pengarna försvinner ut på något sätt (del 3 vår dokumentär).

LÄS ÄVEN: Vindkraftsindustrin kräver skattebidrag för att bygga

Det ser liknande ut på andra håll. Branschen existerar på grund av att Sveriges och Europas folk spenderar skattepengar på dem. Nu vill regeringen fortsätta elda på ett undermåligt energislag genom att ”muta” kommuner och kanske på sikt även enskilda för att de ska acceptera att stora delar av vår natur ödeläggs av vindkraftsindustrierna, utan att kunna ge den planerbarhet och långsiktighet som ett elsystem behöver.

Regeringens nya utspel om 340 miljoner kronor riskerar alltså att fördjupa problemen vi skapat för oss själva. Högst troligt är detta en eftergift till Liberalerna, som likt vilket vänsterparti som helst är besatta av koldioxid och hela den agendan.

Men en muta från stat till kommuner gör inte vindkraften mer planerbar, mer pålitlig eller mer ekonomiskt gångbar. Det gör bara att ett hajpat energislag riskerar att bli ännu mer utbrett i landet, oavsett om det byggs på land eller till havs.

Jag är med andra ord rädd för att eftergiften till Liberalerna kommer vara ytterligare ett av de där exemplen på politisk inkompetens kring vad vårt land egentligen behöver göra.