➤ Kristersson anser att det finns ett flertal områden där M och S bör söka långsiktiga överenskommelser varav migrationspolitiken är ett.

Regeringens förslag om att låta ’ensamkommande’ afghaner stanna är ett misstag enligt M-ledaren Ulf Kristersson, men öppnar samtidigt för framtida överenskommelser med Socialdemokraterna.

Överenskommelser på migrationsområdet mellan M och S ”skulle visa både omvärlden och svenskarna att oavsett regeringen är politiken att lita på”.

– Principiellt hade det fortfarande varit det bästa om vi kunde få en riktig stabil och långsiktig migrationspolitik, som både tar ansvar för det som sker i världen och vad Sverige klarar av. En genomtänkt sådan politik som inte ändras hela tiden. Det tror jag egentligen många socialdemokrater också tycker, säger Kristersson till TT och tillägger:

– Nu har de gjort upp med Miljöpartiet i stället, det beklagar jag.

Moderaterna har under den senaste tiden plockat upp ett flertal gamla SD-förslag på migrationsområdet och påstår sig vilja strama åt politiken, men då man getts chansen i skarpt läge har man aldrig fullföljt dessa.

Samtidigt går allianspartnern Centerpartiet i motsatt riktning och hyllade i veckan regeringens förslag. Hur en sådan skild syn på migrationspolitiken ska möjliggöra en samsyn inom alliansen på området vill Kristersson inte uttala sig om.

– Jag tycker att det är för tidigt att svara på den frågan. Vi uttalar oss nu om själva principen eftersom vi inte vet i detalj hur propositionen kommer att se ut. Det finns fortfarande rätt många oklarheter hur det juridiskt ska gå till. Principiellt tycker jag att det här är problematiskt.