➤ Årets nyårsafton väntas bli minst lika stökig som förra året.

Fyrverkeriterrorn har varit omfattande på flera håll i landet under de senaste veckorna. I Skåne är situationen extra svår.

I Landskrona blev räddningstjänsten beskjutna när de ryckt ut på larm sju dagar i rad, vilket ledde till att man nu får poliseskort vid varje utryckning.

Från Stockholm, Eskilstuna och Sandviken rapporteras om ungdomsgäng som skjuter raketer mot allt och alla, även fotgängare med barnvagnar och hundar.

I Malmö rustar polisen för att undvika en repris av förra årets kaosartade scener på Möllevångstorget där raketer sköts mot bilar och förbipasserande – något som pågått ett tiotal år bakåt.

Torget kommer att specialövervakas med kameror och lysas upp av starka strålkastare.

– Man ser betydligt bättre vem som gör vad. Tidigare har det varit svårt för polisen att identifiera personer. Men har man kameraunderlag så kan man lagföra, säger Jonas Hult, säkerhetschef på Malmö stad, till Kvällsposten.

Enligt polisen kan kamerorna och belysningen verka ”avskräckande för dem som stökar och bråkar, och skapa trygghet för alla andra”.

Just nyårsafton är en extra tuff natt.

– Alla myndighetsperson riskerar att bli måltavlor. Det är en verklighet som vi har att hantera, säger Jonas Hult.

Redan under natten mot söndagen var det stökigt med fyrverkerier på flera platser i trakten, bland annat Helsingborg, Östra Göinge, Trelleborg, Rosengård och Mölleberga i Staffanstorp.