Minst fem män som genomgått fertilitetsbehandling på Länssjukhuset i Halmstad har blivit pappor mot sin vilja sedan deras spermier olovligt använts för att inseminera barnlängtande kvinnor. En intern utredning visar nu ”stora brister”, och en Lex Maria-anmälan har gjorts.

Från 1970-talet och fram till 1996 bedrevs inseminationsverksamhet på kvinnokliniken vid dåvarande Länssjukhuset i Halmstad där externa spermadonatorer användes. I slutet av förra året avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att en kvinna som blivit gravid med hjälp av insemination där fått felaktiga uppgifter om den donator som använts.

Stulna spermier

Fortsatt granskning visade att det fanns fler fall, och de idag vuxna barnen fick tv-programmets hjälp att genom DNA-tester försöka hitta sina biologiska fäder.

Det uppdagades då att spermier från män som genomgått fertilitetsbehandling på sjukhuset, tillsammans med sina fruar eller flickvänner, använts för att inseminera även andra kvinnor, utan männens godkännande. Minst fem män hade på detta sätt blivit biologiska fäder till barn de inte visste om.

Efter att allt fler oegentligheter uppdagats beslutade Region Halland i mars i år att tillsätta en extern utredning av hur verksamheten på kvinnokliniken gått till.

”Stora brister”

Tidigare i månaden blev den utredningen klar, och den visar på ”stora brister” i hur inseminationsverksamheten bedrivits.

En numera avliden läkare var inblandad i att systematiskt använda sig av spermier från ovetande män. Totalt blev 35 barn till genom insemination på kvinnokliniken mellan 1985 och 1996, men ytterligare ett 15-tal barn misstänks ha kommit till innan dess, från 1973 och framåt.

Under torsdagen meddelade Hallands sjukhus, som det numera heter, att en Lex-Maria anmälan kommer göras avseende sjukhusets inseminationsverksamhet mellan 1973 och 1996.

− Vi har konstaterat stora brister i hanteringen av den tidigare inseminationsverksamheten. Lex Maria-anmälan utgår från den internutredning som nyligen färdigställdes, där skeendet har kartlagts så långt det varit möjligt och åtgärder föreslås. IVO ska nu granska om de åtgärderna är tillräckliga för att säkerställa att detta inte ska kunna hända igen, säger Anders Åkvist som är chefläkare i Region Halland.