➤ Rösterna går isär om Wallströms uttalande – mönstret är dock att det får stöd från vänsterhåll och kritik från högern.

En intervju SVT gjort med Margot Wallström (S) uppmärksammas på tisdagen för utrikesministerns uttalande om försvarsalliansen Nato.

Uttalandet görs i samband med att den svenska regeringen överväger att skriva under FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud och USA:s Natoambassadör Kay Bailey Hutchison hävdar att ett kärnvapenförbud kommer att skapa problem i Sveriges relation till Nato.

– Vi gör en självständig bedömning och genomlysning och ska sen fatta beslut. Vi kommer inte att bry oss om hot. Det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden. Det är kontraproduktivt, detta samtal måste föras lugnt och sansat, säger Margot Wallström i intervjun med SVT Nyheter.

Ett flertal av Sveriges närmaste samarbetsländer, som Finland och Storbritannien, avser att inte skriva på.

Från försvarsminister Peter Hultqvist (S) heter det dock att viljan att nedrusta inte får äventyra Sveriges internationella samarbete för ökad försvarsförmåga och han vägrar kommentera ifall han stöder undertecknandet av kärnvapenförbudet eller inte.