➤ Det kraftigt ökade antalet migranter från Afrika innebär en stor påfrestning för de lokala myndigheterna och har fått regeringen att varna för att landet är under attack.

Under bara fredagen och lördagen plockades mer än 500 migranter upp från små båtar av sjöräddning utanför kusterna i de spanska provinserna Murcia och Almeria.

Från början av året fram till mitten av november har nästan 18 000 migranter kommit till Spanien sjövägen – en trefaldig ökning jämfört med samma period förra året.

158 stycken dog medan de försökte ta sig till Spanien.

Samtidigt fortsätter anstormningen till Grekland och Italien att vara de högsta i Europa, men har gått ned något i år då migranter i allt större utsträckning väljer Spanien som inträde till EU.

Utöver att antalet migranter ökat generellt har även ursprunget på dem ändrats. Förut handlade det huvudsakligen om personer från Subsahariska Afrika, men nu kommer alltfler marockaner och algerier.

Efter helgens inflöde av migranter på landets södra kust varnar regeringens representant i regionen, Francisco Bernabé, för en ”koordinerad attack på våra gränser och därmed på EU:s gränser”.

Kommentatorn Hermann Tertsch beskriver den nyliga uppgången i antalet migranter som ”en invasion av små farkoster som uppenbarligen är organiserad och synkroniserad”.

Tertsch varnar också för att den spanska kusten ”snart kan komma att bli en hemsk plats, som dom där italienska hamnarna vi har sett under det senaste året”.

Kritik mot uttalanden som dessa kommer bland annat från Paloma Favieres från den spanska flyktinggruppen CEAR, som menar att regeringen använder ett ”xenofobiskt och rasistiskt språk”.

En möjlig orsak till migranternas nya rutt kan vara att myndigheter slagit till hårt mot båtarna som tidigare förde dem mellan Libyen och Italien i skytteltrafik över Medelhavet.