För varje kriminell som vill ha hjälp med att hoppa av ger polismyndigheten kommunerna närmare 500 000 kronor.
I somras begärde en gängkriminell i Stockholm att få hjälp med att lämna sin brottsliga bana. Mannen har flera fängelsestraff bakom sig och lever nu under hot från sina tidigare vänner. Socialnämnden i kommunen i fråga avslog dock ansökan med hänvisning till att man ansåg att mannen hade ”personliga styrkor och resurser” att klara sig på egen hand. Efter att ha överklagat till förvaltningsrätten gjordes dock där en annan bedömning och han fick rätt mot kommunen och beviljades stöd.
I ett annat liknande fall slutade det med att en 23-åring mördades i ett skottdrama mellan gängkriminella från Sverige på dansk mark.
Enligt uppgifter som Svenska Dagbladet tagit del av från Göteborgs stad kan det kosta mellan 1,2 och 1,3 miljoner kronor per år och avhoppare. Utöver sekretessbelagda personuppgifter kan det även krävas missbruksbehandling och stödboende.
15 miljoner
Under 2020 betalade polismyndigheten ut drygt fem miljoner kronor för tolv olika fall till kommuner och organisationer. Två av dessa ska ha återfallit i kriminalitet. För ändamålet låg polisens totala pott på tio miljoner, vilket har utökas till 15 miljoner i år.
I Malmö, där man ska ha kommit längst med avhopparverksamhet, säger Susanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssamordnare i region Syd, att det är jätteviktigt att fler kommuner nyttjar det statliga stödet och att det finns en stor okunskap om vad socialtjänstlagen stipulerar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.