Igår avslöjade Kalla fakta att 35 miljoner skattekronor försvunnit i saltade fakturor i ett av Stockholms stora tunnelprojekt. Det är Stockholms stads Trafikkontor som har godkänt kraftiga överpriser vid renoveringen av Söderledstunneln och dessutom betalat för arbeten som inte utförts alls.

Enligt en byggledare som anlitats av Trafikkontoret för att samordna renoveringen av Söderledstunneln 2011 kom man överens med entreprenören om ett upplägg för att få ut extra pengar från Trafikkontoret, enligt Kalla Fakta.

– Det var ju oftast sena kvällar när de flesta byggledarna gått hem, säger källan.

– Och då gick ni igenom vad som som skulle bli dyrare, frågar journalisten.

– Ja, i princip, får hon som svar.

Byggledarna ska mot betalning ha hjälpt företaget NSA som upphandlats för att göra renoveringen att få igenom dyrare priser till trafikkontoret.

– Rent konkret kan det vara så att de hade en post där de säger att vi har en kostnad här på 4000 kronor mer per kvadratmeter eller vad det kan vara, när i verkligheten så hade de kanske ingen kostnad alls.

Kalla Fakta har åkt runt till de underleverantörer NSA hade anlitat för att stämma av priserna. Enligt deras granskning har Trafikkontoret bland annat betalat 6 miljoner kronor till NSA för färgen på tunnelväggarna, 14,2 miljoner kronor för elarbeten som inte utförts alls, och färgen på bergelementen som ska skydda väggarna mot salt blev 4,8 miljoner kronor dyrare än vad det skulle blivit.

– Låter helt otroligt, säger en av underleverantörerna.

Sammanlagt räknar Kalla Fakta med överpriser på 35 miljoner kronor som NSA fakturerat Trafikkontoret. Detta samtidigt som NSA bjöd Trafikkontorets personal och konsulter på Roxette-konsert, hockeykväll på Globen och resor.

Mikael Edberg, tidigare företrädare för NSA som hamnat i rättslig tvist med sina före detta kollegor, berättar för Kalla Fakta om bjudningarna.

En resa han berättar om gick till Spanien där bland annat skidåkning i Sierra Nevada stod på schemat samt nere i Marbella där man ”hade trevligt”. Han berättar att ”det fanns inget som helst inslag av arbete i den resan”.

En annan gång, i december 2011, bjöd NSA Trafikkontorets representanter till Artemis i Berlin, en bordell.

En av delägarna i NSA säger att han inte känner till någon av bjudningarna. Personer i ledande ställning på företaget säger även att de inte minns prissättningen de hade då.

– Jag kan inte komma ihåg hur prissättningen var eller någonting. Inte en chans, sa en före detta platschef till TV4.

Trots insyn i de skenande priserna reagerade Trafikkontoret inte.

Ann Kemler, attesterade fakturorna med överpriserna. Hon börjar med att säga att det finns mer än bara fakturorna, underrättelser också som kan vara orsaken till de högre beloppen.

Men när reportern säger att hon kollat igenom även dem och det ändå inte stämmer erkänner Kemler att ”då är det fel i sådana fall”.