Ryssland fick reda på hemliga detaljer kring Natos Ukraina-strategi genom att ringa in till en videokonferens mellan tyska militärtoppar. Det är en misstanke som nu framförs i Tyskland. I fredags publicerade ryska kanaler en 38 minuter lång inspelning där tyska militärtoppar bland annat pratar om att skicka roboten Taurus till Ukraina, och om att amerikansk, brittisk och fransk militär redan är på plats i Ukraina.

Måndag den 19 februari 2024. Högt uppsatta officerer inom det tyska flygvapnet, bland dem flygvapenchefen Ingo Gerhartz och brigadgeneral Frank Gräfe, håller ett förberedande möte. Inom kort ska en föredragning hållas med landets försvarsminister Boris Pistorius, där hemliga Ukraina-planer ska diskuteras.

Mötet handlar främst om planer på att skicka den tysk-svenska missiltypen Taurus till Ukraina, och vilka impliktioner det skulle kunna få för Tyskland. Mötesdeltagarna tycks vara överens om att det inte är så lätt att bara skicka roboten till Ukraina, och tro att de ukrainska soldaterna själva kommer veta hur den ska användas.

LÄS ÄVEN: Tyskland säger nej till att skicka tysk-svensk robot till Ukraina

Nato-allierade på plats

Tidigare har Ukraina fått tillgång till högteknologiska vapensystem som amerikanska raketartillerisystemet M142 Himars och brittisk-franska kryssningsroboten Storm-Shadow. Och de tyska officererna tycks veta, eller åtminstone vara övertygade om, att militär från de länderna är på plats i Ukraina för att hjälpa till med de avancerade vapensystemen.

– Tror ni vi kan hoppas på att Ukraina klarar av att göra allt själva? Det är trots allt känt att det finns ett antal civilklädda människor där som pratar med amerikansk accent, påpekar exempelvis Ingo Gerhartz.

Flygvapenchefen uttrycker flera gånger oro för att Tyskland dras in i ett ”direkt engagemang” i kriget, genom att likt sina Nato-allierade ha egen militär på plats. Han får medhåll från Frank Gräfe, som är högste befälet på flygvapenkommandot i Berlin.

– Tänk er om media får reda på att vårt folk befinner sig i Schröbenhausen (där Taurus tillverkas red. anm) och att vi kör omkring någonstans i Polen. Jag tycker det vore ett otänkbart alternativ, säger han.

De tyska officerarna tycks känna sig pressade att leverera mer avancerade vapen till Ukraina, eftersom USA, Storbritannien och Frankrike redan gjort och gör det.

– De kan fråga sig: ”Varför ska vi leverera ännu en omgång missiler, när vi redan gjort det? Det är Tysklands tur nu”, konstaterar Gerhartz.

Vill slå ut Krimbron

Ukraina har sedan början av kriget efterfrågat allt mer avancerade vapensystem från västmakterna i förhoppning om att just det vapnet ska vända krigslyckan. Och av samtalet framgår att Taurus-missiler efterfrågas för att en gång för alla slå ut Krimbron, som förbinder halvön med det ryska fastlandet. Något Ukraina tidigare försökt göra.

LÄS ÄVEN: Ukraina tar på sig bombdådet mot Krimbron: ”Början”

Överstelöjtnant Stephan Fenske, en av dem som deltar i mötet, tror dock inte att Taurus är rätt vapen för uppgiften.

– Vi har studerat denna fråga ingående, och tyvärr har vi kommit till slutsatsen att på grund av sin storlek är bron lik en landningsbana. Det kan alltså krävas fler än tio eller till och med tjugo missiler, säger överstelöjtnanten.

– De skulle bara lyckas göra ett hål och skada bron, fortsätter han.

Han får medhåll från Frohstedte, en officerskollega som omnämns endast med sitt efternamn.

– Jag förordar inte idén att attackera bron, jag försöker rent pragmatiskt förstå vad det är de vill, säger denne.

De båda officerarnas chef ingriper därefter med ett påpekande om att bron inte minst är en symbolisk måltavla.

– Vi vet allihop att de vill förstöra bron, vilket också visar hur den skyddas – inte enbart för sin militärstrategiska betydelse utan också för sin politiska betydelse, säger Ingo Gerhartz.

Ryss kan ha deltagit

Fredagen den 1 mars läcker plötsligt en ljudupptagning i ryska kanaler som påstås vara från det tyska officersmötet. Den snappas snabbt upp av ryska medier, som tv-kanalen RT. I västvärlden ifrågasätts inspelningens autenticitet, men under lördagen bekräftar det tyska försvarsdepartementet att mötet veckan innan avlyssnats.

De tyska flygvapentopparna har nämligen inte samlats i någon hemlig bunker eller hållit mötet på högkvarteret i Berlin. Istället har de använt sig av videokonferenssystemet Webex när de pratat öppet om olika Ukraina-strategier. En av deltagarna, brigadgeneral Frank Gräfe, befinner sig i Singapore och behöver delta på distans.

Det har därför spekulerats i att ryssarna på något sätt lyckats avlyssna Webex-trafiken i Singapore. Roderich Kiesewetter, före detta överste och numera parlamentsledamot för CDU, menar emellertid att läckan är mer genant än så.

Kiesewetter säger till tysk statsmedia att mycket tyder på att de tyska toppofficerarna aldrig noterade att de fått in en objuden gäst till sin videokonferens, som helt enkelt klickat sig in till den via en webblänk precis som alla andra deltagare.

– Tyvärr finns allt fler indikationer på att en rysk deltagare uppenbarligen ringde in till Webex och att det uppenbarligen inte uppmärksammades att det fanns ytterligare en inringare där, säger Roderich Kiesewetter.

Händelsen betecknas som en ”jättekatastrof” som pekar på bristande säkerhetstänkande inom Tysklands militär. Det misstänks att Ryssland på liknande sätt avlyssnar fler möten bland militärtoppar i Nato.