I samband med att polisen på onsdagseftermiddagen ingrep mot en man i 20-årsåldern som attackerat flera personer med ett tillhygge, sköts den misstänkte gärningsmannen. Flera offer uppges vara allvarligt skadade.

Det var vid kl 15 som polisen larmades till Bangårdsgatan i centrala Vetlanda där en man gett sig på flera personer.

– I samband med gripandet har polispatrullen avlossat sitt tjänstevapen, och den gripne har blivit skadad, men vi har inga uppgifter om skadeläget. Personen är förd till sjukhus med ambulans, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver till TT.

Enligt statsradion använde mannen en kniv för att angripa de skadade.

Flera skadade

Sammanlagt har polisen kontakt med åtta personer som drabbats av händelsen på olika sätt. Uppgifter om skador saknas men ingen ska ha avlidit.

– Vi har väldigt dålig koll just nu på skadeläget. Det är nog någon av dem eller flera som är allvarligt skadade, men jag vet inte hur det ser ut med resten, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Poliser under utredning

En förundersökning om mordförsök. Initialt betonade polisen att händelse inte är terrorrelaterad, men kl. 18.47 gick polisen ut på sin hemsida med att händelsen utreds som misstänkt terrorbrott. Samtidigt meddelas att de poliser som sköt den misstänkta terroristen är under utredning av Särskilda åklagarkammaren på grund av att de avlossade skott mot gärningsmannen.

Mannen bevakas av polis på sjukhuset.

I sociala bilder cirkulerar bilder som uppges visa polisingripandet mot mannen:

Löfven beklagar

Stefan Löfven har gått ut med ett uttalande om dådet där han fördömer det inträffade och föreslår att möta dådet med ”samhällets samlade kraft”.

-Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är, säger han till TT.

Skadeläget för offren ”skiftande”

På polisens presskonferens kl. 20 uppgav man att skadeläget för offren är ”skiftande” samt att polisen har ett nära samarbete med Säpo om fallet. Totalt har polisen identifierat fem platser där attackerna ägde rum i Vetlanda – med några hundra meters mellanrum.

Polisen vägrade svara om misstänktes medborgarskap

NyheterIdag har ställt frågan om den gripnes medborgarskap. Svaret från polisen blev – efter en paus – att i nuläget ville man inte gå ut med denna uppgift. Han uppges dock vara känd av polisen sedan tidigare. Polisen uppger att händelsen ”kom som en total överraskning”.

Polisen uppger även att brottsrubriceringen har ändrats igen – nu har den ändrats tillbaka till mordförsök. Dock uppger polisen att det utreds som ”mordförsök med terrormotiv”.

Statstelevisionen ställer frågor om gärningsmannens tillstånd

Under presskonferensen ställer SVT flera frågor om i vilket tillstånd gärningsmannen befinner sig. Statstelevisionen undrar bland annat hur allvarligt han är skadad. Svaret blir att mannen inte är livshotande skadad.

SE MER: VIDEO: Här skjuter polisen terroristen i Vetlanda

Texten uppdateras löpande