➤ UTANFÖRSKAPSOMRÅDEN I en motion som lämnats in till riksdagen föreslår 20 moderata riksdagsledamöter ett utökat samarbete mellan polis och militär i så kallade särskilt utsatta områden.

Motionen inleds med att man hävdar att svensk lag inte gäller i delar av Sverige; områden som Rosengård, Tensta, Rinkeby, Husby, Vivalla, Biskopsgården, Bergsjön, Hallunda/Norsborg, Skäggetorp med flera.

”I dessa områden styr kriminella gäng”, skriver man vidare och konstaterar att polisen inte klarar av att hantera situationen. Därför föreslår man att militär ska kunna sättas in för att arbeta under polisens ledning och utföra vissa polisiära uppgifter, som upprätthållande av allmän ordning och vissa bevakningsuppgifter.

Man hänvisar till Danmark där man gjort just detta för att avlasta polisen.

Gammalt SD-förslag
På torsdagsmorgonen skrev Samhällsnytt om Moderaternas förslag om att slopa modersmålsundervisningen, vilket är ett sex år gammalt SD-förslag.

Även i fallet med militär i utsatta områden handlar det om ett tidigare SD-förslag.

2016 föreslog Kent Ekeroth (SD) att militär skulle kunna sättas in vid undantagstillstånd i områdena ifråga och att polisen skulle ges större resurser.

Hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal och låta polisen använda gummikulor, tårgas och vattenkanoner var ett par andra förslag.

”Om inget görs kommer situationen endast förvärras och vi kommer få se fler laglösa områden där de kriminella aktörerna styr, där medborgarna inte längre kan räkna med att få ta del av fundamentala samhällsfunktioner såsom blåljusverksamhet”, förutspådde Ekeroth.