Vid 10-tiden på måndagen fick polisen larm om storbråk på asylboendet i halländska Spenshult strax utanför Halmstad. Flera personer fick föras till sjukhus med ambulans med bland annat knivskador och en man greps misstänkt för försök till mord.

Det var vid 10:10 som personer på boende slog larm om bråk och misshandel. Bakgrund och omständigheter kring händelsen är oklara men flera ambulanser fick tillkallas för att köra minst tre skadade personer till sjukhus, varav två med allvarliga skador. Det uppges handla om män i 25-30-årsåldern.

På platsen greps en knivbeväpnad man i 25-årsåldern, först av väktare och sedan av polisen, misstänkt för misshandel och mordförsök. Uppgift om ursprungsländer för gärningsperson och skadade saknas.

Enligt vittnen var det mycket blod på platsen. Azad Jonczyk, som är ansvarig chef för boendet, säger till media att händelsen inträffade på grund av att ett ”missförstånd” uppstod mellan de asylsökande. Polisens presstalesperson Ulla Brehm ger en liknande beskrivning och säger att kombattanterna ”inte riktigt var överens om något”.

Problemtyngt asylboende
Verksamheten på asylboendet i Spenshult har kantats av svåra problem i form av våld och annan brottslighet bland de asylsökande. Sammanlagt har polisen fått rycka ut 150 gånger på larm från boendet. Det har bland annat handlat om fylleri, ett stort antal narkotikabrott, slagsmål med tillhyggen, knivskärningar, våld mot väktare och upprepade hot mot anställda.

Enligt polisen är det ”normalt” att brott i den här omfattningen begås av asylsökande på boenden.