Miljöpartiets nyvalda språkrör, tillika jämställdhets- och bostads­minister, Märta Stenevi, har investerat i en fond kallad Nordea Stratega 50. Problemet för Stenevi, som företräder ett parti som bekämpar användningen av olja, är att innehaven i fonden bland annat är sex stora oljebolag såsom Exxon Shell och österrikiska OMV. Hon investerade även i en annan fond som satsat på oljeinvesteringar där Neste och Lundin Oil ingår.

När Di söker henne om hennes investeringar vill hon, liksom sina kollegor som också ertappats med investeringar inom områden de säger sig vara emot, inte kommentera det hela. Istället svarar hon skriftligen att hon inte visste om vad fonderna investerat i:

”Jag känner stor frustration över att några av de fonder jag investerat i har visat sig innehålla bolag som håller på med verksamheter som jag inte kan tänka mig att stödja.”

Samtidigt lovar hon att se över sina innehav.

Tidigare har finansmarknadsminister Per Bolund och kultur- och demokratiminister Amanda Lind ertappats med investeringar som går på tvärs med den politik de förespråkar. Amanda Lind hade investerat i fonder som i sin tur investerat i flygplatser och flygande. Samma fond hade även investerat i olja och kärnkraft. Hon menar liksom Stenevi att hon inte känt till innehaven.

På ett liknande sätt investerade Bolund i en fond som hade kärnkraft och olja i sin portfolio. Han meddelade efter granskningen att han kommer avyttra sitt innehav.

LÄS ÄVEN: MP-ministern satsar på olja och kärnkraft – när de egna pensionspengarna investeras

Nytillträdde finansmarknadsminister Åsa Lindhagen är ytterligare en miljöpartist som avslöjats känna sig tryggare med att investera sina egna pengar i fossil energi än i sol och vind.