En multikriminell rapartist från västra Stockholm tilläts spela in sin senaste musikvideo i en tingsrättssal. I videon går rapparen runt på podiet samtidigt som han romantiserar brott inför medverkande advokater. Men Advokatsamfundet ser inget problem med händelsen.

Det är 25-årige Jozef Wojciechowicz från Tensta mer känd under artistnamnet ”Z.E.” som genererar miljontals visningar på både YouTube och Spotify. På Instagram har Wojciechowicz genom sin musik samlat ihop 160 000 följare.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Yrkeskriminell lyftes fram som rapartist av Malou i TV4 – häktas nu för brutal avrättning

I musikvideon som nyligen publicerades på YouTube och utspelar sig i Södertörns tingsrätt belägen i Huddinge hörs Wojciechowicz rappa om att inte prata med rättsväsendet och att ”brott lönar jagar min föda du vet tar det jag förtjänar”. Samtidigt går han bland annat runt på podiet i salen och sitter kaxigt med fötterna upplagda på bordet.

Tingsrätten: ”Oacceptabelt”

Eva-Lena Norgren är domstolschef vid Södertörns tingsrätt och hon berättar att det var förra året som rapartisten fick tillåtelse att spela in en video i salen tillsammans med bland annat advokatbyrån Block i Stockholm.

Det var först när uppgiften blev känd för allmänheten att rapartisten spelat in sin musikvideo i tingsrättssalen som kritik väcktes. Domstolschefen uppger att hon var ”bestört” när hon såg innehållet och anser att det är allvarligt.

– Tidigare har det inte funnits tydliga rutiner men från och med nu ska vi se till att man måste komma in med en skriftlig ansökan, där jag själv kommer fatta beslut om att låna ut rättssalar. Det här ska aldrig få ske igen, berättade Nordgren för Aftonbladet.

Advokatbyrån stoltserade med gangstervideon

Det visade sig även att advokatbyrån Block i Stockholm använde sin personal som statister i videon. Advokatbyrån publicerade bland annat en bild på Instagram där både personal och rapartisten syntes.

I ett inlägg gick advokatbyrån till försvar mot den kritik som framförts. Dessa inlägg på Instagram har advokatbyrån sedermera valt att radera.

Vi på BLOCK är av uppfattningen att om man har avtjänat sitt straff så har man också sonat sitt/sina brott. Att tidigare dömda vill förändra sitt liv och ägna sig åt vad det nu må vara – i Z.E:s fall rapmusik – är något vi till fullo ställer oss bakom och uppmuntrar.


Advokatsamfundet: Inga åtgärder

Men när Advokatsamfundets disciplinnämnd behandlade händelsen slog de fast advokaterna och de biträdande jurister som både arrangerade och medverkade i musikvideon ”inte åsidosatt god advokatsed”.

Multikriminell invandrare

Rapartisten Wojciechowicz har dömts för för 13 brott varav flera grova stölder, däribland en som resulterat i fängelse. Vidare har han enligt rättshandlingar dömts för flera narkotikabrott, vapenbrott och hot mot tjänsteman.

Den senaste domen föll 2019-12-16 i Stockholms tingsrätt rörande olovlig körning, vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.


Romantiserar brott och skjutningar

Lokaltidningen Mitti upplät tidigare sin plattform för att marknadsföra Tenstarapparen där han bland annat fick berätta att han inte vill glorifiera våld och vapen. Men trots detta handlar hans musik uteslutande om dessa ämnen.

– Jag vill inte glorifiera våld och vapen eller att unga ska bli kriminella. Sedan jag slagit igenom med musiken så märker jag att jag blivit en förebild, berättade artisten för tidningen.

Nedan följer ett axplock av artistens senaste musik där han glorifierar narkotikahandel och stölder som genererar tillräckligt med pengar för ett liv i lyx. Vidare syns vapen i samband med rader om skjutningar och mord.

Gangsterromantik genererar miljontals visningar

I slutet av år 2018 skrev Samhällsnytt om den bland många unga populära rap-scenen från landets så kallade utsatta områden som har växt sig stark och idag genererar miljontals visningar.

I dessa lokalområden finns det ofta några rapartister som glorifierar en kriminell livsstil och hat mot polisen. Artisterna tydliggör ofta i låtarna att musikkarriären används för att ”tvätta” kontanterna som intjänats genom brottslig verksamhet.


Genrebild rapvideo. Foto: Faksimil YouTube

LÄS ÄVEN: Musiken som romantiserar gängkriminalitet – genererar miljontals visningar