Kristdemokraterna i Kalmar fick 5,38 procent i valet 2018 och därmed kom Krasnov in i fullmäktige för första gången. Han dömdes i maj 2007 till två års fängelse för ett fall av misshandel och ytterligare ett fall av grov misshandel. Innan detta hade han dömts för stöld, olovligt brukande och misshandel och 2010 för rånförsök till ytterligare två års fängelse.

I domen om misshandelsfallet kan man läsa att Krasnov dök upp på platsen med en grupp kompisar och skall enligt målsäganden ha sagt ”nu skall vi hitta luder”. Han skall därefter ha misshandlat en person med tre knytnävsslag och knivhuggit en annan person i bålen i samma skede.

Krasnov själv menar dock att han anlände till platsen där flera berusade ungdomar uppehöll sig där någon enligt hans utsaga ska ha skrikit nedsättande saker om utlänningar varefter han själv blev attackerad och försvarade sig.

Visade upp blodig kniv
Vittnen påstår i domen att Krasnov måste ha varit påverkad då han betedde sig aggressivt och inte gick att få kontakt med. Flera andra vittnen bekräftar detta och har även sett knivhugget. Han skall även ha visat upp den blodiga kniven för kompisar.

Enligt rättsintyget var stickkanalen 8-10 cm från bröstvårtan upp mot armhålan. Domaren i målet noterar även att ett vittne har utsatts för påtryckningar av en anhörig till Krasnov.

Multikriminell bakgrund
Krasnov har en diger lista där han dömts för brott.

I april 2005 dömdes han av Eskilstuna tingsrätt för bland annat stöld. Samma tingsrätt dömde honom sedan år 2006 för misshandel.

År 2007 döms han alltså för misshandeln och knivhugget och därefter, enligt Göta hovrätts dom från november 2009, under sin villkorliga frigivning, för både misshandel och övergrepp i rättssak.

Krasnov döms 2010 till fängelse i 2 år och 10 månader för grovt rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott, dopingbrott, försök till olaga frihetsberövande och dessutom till försök till grovt rån med ett skrapladdat vapen. I en annan dom har han också dömts för bedrägeri i tio fall under 2008 där stulna betalkort från Danske bank, SEB, Handelsbanken och Swedbank skall har använts för att köpa elektronik för runt 80.000 kronor.

Ordförande vägrar svara på frågor
Just nu är Krasnov 1:e vice partiavdelningsordförande för KD i Kalmar, ledamot i kommunfullmäktige och ledamot för enheten kultur/fritid. Han figurerar också som ersättare i olika former (klicka för större bild).

När Samhällsnytts redaktion tar kontakt med KD:s avdelningsordförande Junita Karlsson svarar hon först, men ändrar sig när hon förstår att vi frågar om Krasnovs brottsliga förflutna.

Känner du till att han är dömd för åtskilliga fall av misshandel och försökt till grovt rån?

– Vad är det som föranleder att du frågar det, svarar Karlsson.

När vi förklarar att vi granskar olika nyinvalda politiska företrädare kan hon helt plötsligt inte längre svara på frågor utan skyller på att samtalet kom från dolt nummer.

– Eftersom du har hemligt nummer så vill jag inte prata med dig för att jag vill prata med folk som är ärliga och uppriktiga mot oss och så får det vara, säger hon.

Varför hon slänger på luren först när vi ställer obekväma frågor, istället för att inte svara i första taget, hann vi inte fråga.

”Kunskapen från ett tufft liv är ovärderliga kunskaper”
Christopher Dywik som är gruppledare för Kristdemokraterna i kommunfullmäktige erkänner dock att distriktet har känt till Krasnovs brottsliga förflutna redan innan han gick med i partiet.

Till Samhällsnytt säger han att ”kunskapen som Alexander har just eftersom han har haft ett sånt tidigare tufft liv är ovärderliga kunskaper som han tillför partiet”.

Du menar att det kan vara positivt att ha ett grovt kriminellt förflutet för Kristdemokraterna?

– Nej, det är absolut inte det jag säger, menar Dywik och hänvisar till ”kunskapen” hos Krasnov för att hindra andra från att hamna i samma situation.

Finns det några begränsningar i Kristdemokraterna gällande brottsligt förflutet?

– Hade det varit så att det varit mord eller att ha sålt ut folk till KGB är inte okej liksom. Eller pedofilbrott eller våldtäkt – det hade inte varit acceptabelt.

Det kunde ju lika gärna varit ett mord enligt rättsintyget.

– Ja hade person i fråga dött hade han inte kunnat sitta på förtroendeuppdrag för partiet. Men nu var det inte så, som tur är.

Media skriver om inte hans brottsliga förflutna
Birgitta Hultman på tidningen Barometern skrev innan valet en artikel om Krasnovs kandidatur och citerade honom när han sa att skolfrågorna är viktigast för honom.

De valde att inte skriva om hans förflutna.

Barometern ingår i Gota Media AB som uppbär runt 35 miljoner i presstöd per år.