Muslimer utgör en procent av USA:s befolkning. I vissa sammanhang är de dock en betydligt större andel, som i några av landets fängelser. I fem av landets delstater är en av fem fångar muslimer.

I Maryland med sex miljoner invånare finns omkring 70 000 muslimer. Av delstatens 18 562 fångar är hela 5 084 stycken muslimer, vilket innebär lite mer än 27 procent. Detta jämfört med muslimernas andel av hela delstatens befolkning som ligger på en procent – vilket också betyder att en av 13 muslimer i Maryland har suttit i fängelse.

Siffrorna kommer från Muslim Advocates, en islamistisk juridisk advokatgrupp. Både gruppens liksom delstaternas siffror kan vara långt ifrån exakta då antalet muslimer är svårräknade, och gruppen bara räknat på 35 delstater, men väcker ändå allvarliga frågor om den allmänna säkerheten och påverkan invandringen har på lokala samhällen, menar journalisten Daniel Greenfield som specialiserat sig på extremvänstern och islamisk terrorism.

LÄS ÄVEN: Muslimska fängelsegäng tvingar medfångar att konvertera till islam

Medan Marylands siffror är värst är situationen ungefär densamma i Washington D.C. där 1 232 av 5 219 fångar är muslimer, en av fyra. I New York, New Jersey, Maryland, Pennsylvania och Michigan utgör muslimer en av fyra eller fem fångar i delstatens fängelser – i Wisconsin, Missouri, Delaware och Arkansas utgör de en av tio fångar. I många delstater har också antalet muslimska fångar ökat dramatiskt på bara några år, i vissa fall fördubblats.

Greenfield spekulerar i om den grova överrepresentationen delvis kan vara ett resultat av Dawah, eller missionering, i fängelserna som genererat många konvertiter.

Till 2050 uppskattas antalet muslimska invånare i USA till mer än åtta miljoner vilket enligt dagens fördelning skulle innebära en kvarts miljon muslimska fångar i federala fängelser. I dagsläget kostar dessa skattebetalarna 670 miljoner dollar per år.

Liknande förhållanden i Europa
I brittiska fängelser ökade andelen muslimska fångar från åtta procent 2002 till 16 procent 2018. I Sverige finns inte samma slags information att tillgå, men 2012 larmades det om brist på imamer på svenska fängelser. Då uppskattade också Kumlafängelsets chef Kenneth Gustafsson att var tredje intagen på hans anstalt var muslim.