En erfaren nämndeman vid en hovrätt har dömts efter att påtagligt berusad ha stoppats i sin bil tillsammans med en narkotikapåverkad grovt kriminell man. Senare användes nämndemannens bil som flyktbil vid ett rån. Trots detta har nämndemannen fortsatt tjänstgöra som domare vid rättegångar.

Inte förrän det hela kommit ut i media har hovrättspresidenten Anders Hagsgård vid hovrätten för Västra Sverige beslutat att nämndemannen inte kommer att få fler uppdrag ”tills vidare”.

– Han kommer inte tjänstgöra som nämndeman tills vidare. Jag får höra hans version och vad han berättar, men han kommer inte tjänstgöra innan vi haft det samtalet, säger hovrättspresidenten Anders Hagsgård till Expressen.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Domare hade sexfest med tonårsflickor i tingsrätten

Lät körkortslös narkotikapåverkad grovt kriminell köra

I fredags uppmärksammade GT nämndemannens familjära samröre med en grovt kriminell man. I november förra året stoppade polisen en bil som skulle visa sig tillhöra nämndemannen men det var inte han som körde. Han satt ”påtagligt berusad” i passagerarsätet medan den grovt kriminelle mannen, som var narkotikapåverkad och saknade körkort, körde bilen.

Nämndemannens förklaring var att de varit ute och övningskört. Klockan var halv tre på morgonen, den grovt kriminelle mannen saknade övningskörningstillstånd och nämndemannen själv saknade samtidigt rätt att agera handledare för mannen. Nämndemannen dömdes till böter om 11 700 kronor.

Månaden därpå uppmärksammade polisen nämndemannens bil på nytt. Denna gång hade den använts som flyktbil av samme grovt kriminelle man vid ett rån i Borås.

– Han älskar ju min bil, säger nämndemannen enligt GT.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig domare döms till 14 års fängelse för anstiftan till mord på kände advokatmaken

Nämndemännen kräver mer betalt

Tidigare i veckan vände sig Nämndemännens Riksförbund till Domstolsverket och Regeringen och krävde en höjning av nämndemännens arvoden. I ett pressmeddelande skrev förbundsordföranden, Stefan Blomquist, att dagens arvoden är både ”orimliga och oskäliga”.

Bland annat kräver Blomquist att dagsarvodet fördubblas till 1 000 kronor. Höjningen motiverar han med att: ”De allmänna kraven på nämndemän har över tid ökat” och ”det har sammantaget blivit mycket svårare att vara en kompetent nämndeman i dag jämfört med tidigare”, skriver Dagens Juridik.