Den så kallade “Näthatsgranskaren” Tomas Åberg vill förbjuda uppgifter om hans bakgrund från att tas upp i domstol. Det framgår av handlingar från Göteborgs tingsrätt som Samnytt tagit del av.
På onsdag nästa vecka möter frilansjournalisten Joakim Lamotte och Näthatsgranskaren Tomas Åberg varandra för rättegång i Göteborgs tingsrätt. Lamotte åtalas för grovt förtal med anledning av inlägg han gjorde på Facebook 2018 där han ifrågasätter att statliga Sveriges Television “gör reklam för en djurplågare”. Statstelevisionen brukar regelbundet anlita Åberg som “expert” på näthat.
Lamottes Facebookinlägg polisanmäldes av Åberg, men åklagaren lade ned utredningen. “Åtal för brottet är inte påkallat från allmän synpunkt”, menade åklagare Mats Dahlberg i sitt beslut. När Åberg inte fick gehör för sitt försök att överklaga nedläggningsbeslutet, valde han att väcka enskilt åtal. En stämningsansökan lämnades in till Göteborgs tingsrätt i april förra året.
Försvann utomlands
Lamotte menar att Tomas Åberg är en djurplågare, vill under rättegången nästa vecka presentera bevis för det, och att hans granskningar därför haft ett journalistiskt allmänintresse. Dels handlar det om tidigare kända omständigheter, som att Åberg belades med djurhållningsförbud 2013 efter att han vanskött boskap på sin gård i Närke så att de svultit ihjäl.
Den Facebook-aktive journalisten vill även ta upp tidigare okända uppgifter från den gamla polisutredningen om djurplågeri mot Åberg. Bland annat att utredningen lades ned på grund av att Åberg – som tidigare hette Bergström – lämnade landet.
“Det saknas uppgift om var Bergström befinner sig. Ytterligare efterforskningar förväntas inte ge resultat. Försök har gjorts att försöka få tag på honom, dock utan resultat. Misstänkt står numera som utvandrad i folkbokföringsregistret”, skrev vice chefsåklagare Karin Lindell i sitt nedläggningsbeslut.
Kravet: Ingen sanningsbevisning
Men det är detaljer om näthatsgranskarens förflutna som denne inte vill ska tas upp under rättegången. I yttranden från Åbergs advokater till Göteborgs tingsrätt, som Samnytt tagit del av, “får ingen sanningsbevisning föras i målet”.
Om Åbergs bakgrund nämns under rättegången menar han att det ger “en möjlighet att ånyo förtala” honom. Istället kräver näthatsgranskaren att domstolen tar ställning till om publiceringarna på Facebook varit försvarliga och ej förtalsgrundande, utan att Lamotte får berätta om bakgrunden till dem.
“Först i det fall att domstolen skulle anse att uppgifterna är förtalsgrundande och att publiceringarna är försvarliga, hålls en fortsatt huvudförhandling vid vilken sanningsbevisning får presenteras”, tycker Åberg.
Det är ännu inte känt hur Göteborgs tingsrätt kommer förhålla sig till Tomas Åbergs krav.
“Inga kommentarer”
Tomas Åberg vill när Samnytt ringer upp honom inte svara på frågor om sitt krav att inte tillåta sanningsbesvisning under rättegången. Istället hänvisar han till ett inlägg på sin Facebooksida där han skriver att den typen av bevisning är “värdelös” om publiceringen inte är försvarlig.
Åberg vill heller inte svara på de senaste uppgifterna om att han lämnade Sverige under utredningen mot honom om djurlågeri.
– När det gäller brottsutredningar som skulle ha funnits och dessutom är nästan tio år gamla så har jag inga kommentarer, säger Tomas Åberg till Samnytt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.