Ett “militär-Schengen” med fri rörlighet för Natos trupper mellan de flesta EU-länder. Det efterlyser generallöjtnant Alexander Sollfrank, kommendör för militäralliansen logistikkommando JSEC, i en intervju med Reuters.
I de flesta EU-länder finns omfattande regleringar av hur och på vilket sätt trupper och militär materiel får transporteras.
I vissa länder finns begränsningar för hur långa militärkonvojer får vara. I andra särskilda regler vid förflyttning av ammunition. Det skapar administrativa flaskhalsar när Nato snabbt vill flytta trupper från ett medlemsland till ett annat.
“Militär-Schengen”
Genrallöjtnant Alexander Sollfrank menar att det är ett problem måste lösas nu. Inte senare om eller när ett fullskaligt krig mellan Nato och Ryssland är ett faktum. Då kommer det inte finnas tid att vänta på erforderliga tillstånd för att snabbt kunna flytta en division, menar han.
Hans förslag på lösning är upprättandet av ett “miliär-Schengen” med fri rörlighet för Nato-trupperna mellan de flesta EU-länder.
– Vi måste vara förberedda långt innan Artikel 5 aktiverats, säger generallöjtnanten till Reuters.
Nato-utvidgning
Logistikproblemet är mer komplext idag än under kalla kriget. Då utgjordes landgränsen mellan Nato och Warszawapakten främst av gränsen mellan Väst- och Östtyskland.
De senaste 25 åren har militäralliansen emellertid offensivt expanderats österut, med femton nya medlemsstater. Alliansens östra landgräns i Europa är nu omkring 400 mil lång och går genom nio länder.
– De stora avstånden och det faktum att inte alla trupper är stationerade vid fronten gör att alliansen snabbt måste kunna flytta trupper från deras baser till rätt plats på östfronten, säger Alexander Sollfrank.
LÄS ÄVEN: Nato: Ryssland inget omedelbart militärt hot mot våra allierade
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.