I Malmö finns det många elever med utländsk bakgrund. Bland dem är det vanligt att inte tro på evolutionsteorin – med hänvisning till sina religiösa övertygelser.

Sydsvenskan har pratat med flera elever som läser naturvetenskapsprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Malmö. Flera av dem förnekar evolutionsteorin helt och hållet – medan vissa inte tror på den fullt ut.

– Min religion säger att Gud har skapat flera arter, och det är där man blir tveksam. Är det religion eller vetenskap som har rätt? Som starkt troende anser jag att det är religion, säger eleven Zahra till tidningen.

Vidare säger hon att ”det finns många religioner som visar på att evolutionsteorin inte är sann”.

En annan elev som heter Donya säger att ”vi kommer fortfarande kunna bli läkare även om vi inte tror på evolutionsteorin fullt ut”. Tidningen skriver att eleverna man talat med är progressiva kreationister.

LÄS ÄVEN: Högsta förvaltningsdomstolen STOPPAR slöjförbud

Skepticismen tas med hemifrån

Läraren Dónal Gaynor berättar att han ofta stöter på liknande resonemang i sina klasser. Han säger att de vetenskapliga svaren inte räcker hela vägen och att diskussionen därför ofta hamnar i en fråga om religion i stället.

Dónal Gaynor berättar att han på Kunskapsgymnasiet märker hur den skeptiska inställningen gentemot evolutionsteorin ofta kommer hemifrån.

– Vi har vänner som är religiösa som säger att det här [evolutionsteorin] är en bluff. De går också på naturprogrammet, säger eleven Fatima.

Samnytt har tidigare rapporterat att en majoritet av alla barn som bor i Malmö är invandrare.

LÄS ÄVEN: Majoritet av Malmöbarn är invandrare – forskare vill se arabiska skolor