En mor i Nordkorea hotas med fängelse efter att ha räddat sina barn från en brand men låtit porträtt av Nordkoreas ledare brinna.  

Kvinnan utreds nu av landets säkerhetsministerium efter att en brand bröt ut i ett hem som delades av två familjer i Onsong-kommunen nära kinesiska gränsen. Det rapporterar Daily Mail.

Båda föräldraparen befann sig utanför bostaden när elden startade men rusade tillbaka för att rädda sina familjemedlemmar efter att ha sett rök. Under händelsen förstördes en uppsättning av porträtten på landets ledare.

Tvåbarnsmamman utreds nu för politiska brott efter att ha räddat sina barn från elden men inte porträtten av Nordkoreas ledare.

Kräver att alla hem har porträtt

Nordkorea kräver att det i varje hem finns porträtt av landets tidigare ledare, Kim Il-sung och Kim Jong-il, och man skickar ut inspektörer som säkerställer detta.

Enligt det avskärmade landets lagar måste alla avbildningar av Kims familj behandlas med samma vördnad som människorna själva – vilket innebär att underlåtenhet att ta hand om porträtten betraktas som ett allvarligt brott.

Befinns den åtalade mamman skyldig väntar ett långt fängelsestraff där hon också tvingas till hårt straffarbete.

Får inte ta hand om barnen

Som ett resultat av utredningen får hon inte ta hand om barnen på sjukhuset. Hon får inte heller antibiotika för deras brännskador, enligt Daily NK.

Grannar ska ha varit villiga att hjälpa men bestämde sig för att hålla sig borta av rädsla för att också de bli åtalade för politiska brott.

– Mamman kan fokusera på att ta hand om barnen när myndigheterna slutfört sin utredning, berättar källan för Daily NK.

Dog när de försökte rädda Kim-porträtt

Nordkoreaner som räddar Kim-porträtt från översvämningar eller bränder hyllas som hjältar, speciellt om de dör i försöket.

Jun Yoo-sung, som flydde landet 2005, minns en sådan händelse som hon berättade om i en intervju år 2015.

– Han Hyon-Gyong, 14 år, drunknade när hon försökte rädda familjens Kim-porträtt efter att en översvämning slog till mot hennes hem i Sinhung-provinsen år 2012.

Hon fick postumt Kim Jong-Il Youth Honor-utmärkelsen och hennes skola döptes om i hennes namn.

15 års arbetsläger för att ha rivit ner en affisch

Samtidigt fick Otto Warmbier, en amerikansk student som besökte Pyongyang, 15 år i arbetsläger för att ha rivit ner en affisch på Kim Il-Sung.

Reglerna kring porträtten är många; de ska hänga på den mest framstående platsen i vardagsrummet och högt upp, så ingen kan stå högre än dem.

De ska även hållas rena – ett dammlager straffas med böter, där summan avgörs av hur tjockt dammlagret är.

Nuvarande ledare Kim Jong-uns porträtt är dock inte så vanligt ännu. Han första officiella porträtt släpptes först 2018, efter sju år vid makten.