Operationsköerna i Norrbotten har växt ytterligare och är nu bland de värsta i landet. Därför planerar regionen nu att upphandla operationstjänster för en halv miljard. Patienterna får därmed resa dit avtalen är tecknade. I första hand norden men även andra länder i Europa.

Det handlar om en halv miljard som regionen ska teckna avtal för och regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) säger att det är ”den största satsningen regionen någonsin” i försök att korta de långa vårdköerna. Men samtidigt som de nu ska satsa en halv miljard hade de tidigare meddelat att de ska spara en miljard fram till 2025.

De operationstjänster som upphandlingarna handlar om är inom fem specialistområden: ortopedi, kirurgi, gynekologi och öron-näsa-hals. Backgård poängterar samtidigt att de kommer anlita lokala vårdgivare för kortare uppdrag.

– Förutom upphandlingen av operationstjänster så fortsätter vi naturligtvis att samarbeta med lokala vårdgivare för kortare uppdrag och med bemanningsföretag för inhyrd personal, sa han till SVT.

Senast i slutet av året ska de upphandlade leverantörerna kunna ta emot patienterna.

LÄS ÄVEN: LARM: Vården kryllar av falska läkare – ”Det finns många”

LÄS ÄVEN: Sjuksköterska talar ut om svensk sjukvård: ”Skulle aldrig sätta min fot på sjukhus just nu”