Facebook har tagit beslut om att stöd för den brittiske medborgarjournalisten och – som många menar – politiske fången Tommy Robinson inte får förekomma på plattformen. Den senaste i raden som stängts av från den sociala mediejätten för att ha nämnt journalistens namn är norska partiledaren Ellen Due Brynjulfsen. Hon stängs nu även av för att ha fört fram sitt partis politik. Det rapporterar den norska nättidningen Resett.

Due Brynjulfsen, som leder det invandrings- och islamkritiska Selvstendighetspartiet (ShP), har den senaste tiden stängts av från Facebook två gånger för att ha uttryckt stöd för den fängslade medborgarjournalisten Tommy Robinson. I det ena fallet stängdes den norska partiledaren av i tre dygn, vid det andra i sju dygn.

Nu har Due Brynjulfsen stängts av för tredje gången. Avstängningen denna gång löper på 30 dagar och sker efter att partiledaren postat ett inlägg där hon kritiserar den norska invandringspolitiken.

I det långa inlägget skriver Due Brynjulfsen bland annat att “Norge förändras, men inte till det bättre” och menar att politikernas fokus på mångfald har degraderat det norska folket så att de inte tas på allvar samtidigt som invandrare höjs upp. Hon skriver också att det spottas på den norska kulturen och att det norska förlöjligas.

Vidare kritiserar ShP:s partiledare hur Norgevänliga åsikter kallas för hat och kriminaliseras. Due Brynjulfsen menar i inlägget att den grundlagsfästa yttrandefriheten inskränks av politikerna.

Hon skriver också att norrmän diskrimineras när invandrare ges särrättigheter som räntefria bostadslån. Due Brynjulfsen uttrycker i inlägget kritik mot hur personer som säger sig ha flytt från ett land reser på semester till samma land och hur nyanlända bildligt spottar på norrmännen genom att säga sådant som “det här är vårt land nu”.

Due Brynjulfsen nämner också den tilltagande islamiseringen med sharia på många håll i landet. Hon berättar om hur flickor och kvinnor får glåpord som “hora” kastade efter sig och inte tillåts bära shorts och kortärmat.

Partiledaren skriver in inlägget om hur hundar sparkas till döds, hur norska kvinnor våldtas och hur norska barn rånas, både av invandrargängen och av de norska politikerna som blundar för situationen. Hon beskriver en situation där barn måste ha överfallslarm när de vistas utomhus, hur många känner ständig fruktan för att bli attackerade när de får utomhus, även av våldsbejakande vänstergrupperingar som Antifa.

Due Brynjulfsen skriver att medborgarna sover samtidigt som Europa brinner och att de vaggas till sömn av medierna. Hon beskriver också det hon kallar “klimathysterin” som ett sätt att avleda uppmärksamheten från de verkliga problemen och avslutar med uppmaningen “Vakna upp och rusta dig för kamp – Självständighetspartiet behöver dig”.

Anser sig inte ha brutit mot Facebooks regler
Det partipolitiska Facebook-inlägget renderade Due Brynjulfsen 30 dagars avstängning från plattformen. Hon säger till Resett att hon gått igenom användarreglerna men inte kan se att hon brutit mot någon av dem.

– Jag gick igenom inlägget flera gånger. Ingen som jag har visat det för har heller uppfattat det som hatfullt, förklarar hon.

Due Brynjulfsen menar att det är avsändaren snarare än innehållet som är skälet till Facebooks agerande. Det spelar ingen roll vad som skrivs i sak, är det en person från hennes parti som skriver så kan åtgärder vidtas oavsett om det skrivna bryter mot några regler eller inte. Partiets aktiva skräms till tystnad menar hon.

– De andra i partiet blir väldigt rädda för att lägga ut saker. Vi vet ju inte vad vi kan skriva.

Hon förklarar att avstängningarna och rädslan påverkar Selvstendighetspartiets möjligheter att bedriva politik. Facebook är en av partiets viktigaste kanaler för att nå ut med sitt budskap och kommunicera med väljarna. Partiet nekas enligt Due Brynjulfsen konsekvent att få några debattartiklar publicerade i de traditionella medierna.

Bred kritik
Due Brynjulfsens erfarenheter och upplevelser delas av många konservativa och nationsvänliga opinionsbildare och kritiken mot Facebook och andra sociala medieaktörer har på senare varit intensiv. I USA har regeringen tillsatt en utredning för att komma till rätta med det växande och som man anser demokratipåverkande problemet där aktörer med ett de facto-monopol utestänger vissa åsiktsriktningar och på så sätt snedvrider den offentliga debatten.

Facebooks bannbulla mot Den fängslade brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson har också mött stark kritik. Det är idag inte tillåtet att överhuvudtaget nämna Robinsons namn på Facebook i något sammanhang som kan uppfattas som att man stödjer hans kamp mot de brittiska myndigheterna och för att släppas ut ur fängelset.

Många anser att Robinson fängslats och stoppats i sitt journalistiska arbete på grund av sina regimkritiska åsikter. I motsats till hur media agerat i andra liknande fall, exempelvis när det gäller den i Sverige tidigare bosatte eritreanske journalisten Dawit Isak, har varken organisationer som Svenska PEN och PEN International eller enskilda medieaktörer velat erkänna Robinson som politisk fånge eller engagera sig för hans frigivning.

Facebook har inte bara anslutit sig till samma linje, utan går ett steg längre genom att censurera allt innehåll från andra aktörer och enskilda medborgare som vill stödja och hjälpa Robinson.