Utvecklingen med robotar och artificiell intelligens stormar framåt. Detta får effekt även på sjukvården. Gävle sjukhus har införskaffat en robot för diverse operationer. Samtidigt har ett ännu större framsteg tagits i USA.
Gävle sjukhus har investerat 20 miljoner kronor för att få en operationsrobot som ska utföra minst 200 operationer per år. Enligt Thorbjörn Sakari, en kirurg på sjukhuset, blir det säkrare och mer exakt att genomföra tarm-, njur-, prostata- och gynekologiska operationer med hjälp av roboten, jämfört med en manuell process.
LÄS ÄVEN: Pizzeriornas mardröm är här – pizzaroboten
Med en styrmodul som kontrollenhet och en kirurg som ger kommandon, blir det också enklare att jobba i trånga utrymmen. Signalrisken är liten, då det finns ledningar för signalen, men om signalen skulle störas finns möjligheten att koppla loss roboten och fortsätta med manuella metoder.
Amerikanska försvaret har redan testat det här sättet att operera på distans från USA till Irak. I mars kommer den första operationen med roboten att ske på Gävle sjukhus, och operationsrobotar finns redan på de flesta större sjukhus i Sverige.
Framsteg i USA
Forskare i USA säger samtidigt att en robot nu har genomfört titthålsoperation på grisar helt på egen hand, utan den mänskliga handledningen. Dessutom säger de att robotkirurgen gav “signifikant bättre” resultat än människor.
Det här är ett nytt steg mot den dag då helt automatiserad kirurgi kan utföras på patienter. Smart Tissue Autonomous Robot (Star) utförde laparoskopisk kirurgi för att ansluta två ändar av ett tarm i fyra grisar. Enligt en studie publicerad i Science Robotics, var roboten mycket bra på proceduren, som kräver en hög nivå av precision och upprepade rörelser.
Axel Krieger från Johns Hopkins University säger att det här är första gången en robot har utfört laparoskopisk kirurgi utan mänsklig hjälp. “Våra resultat visar att vi kan automatisera en av de mest komplexa och känsliga uppgifterna i kirurgi: återanslutningen av två ändar av ett tarm,” säger han. “Star utförde proceduren i fyra djur och den gav signifikant bättre resultat än människor som utförde samma procedure.”
Komplicerad process
Att ansluta två ändar av en tarm är en utmanande procedur inom gastrointestinal kirurgi, som kräver att kirurgen syr med hög precision och konsistens. Till och med en liten handskakning eller felplacerat stygn kan resultera i en läcka som kan leda till fatala komplikationer för patienten.
Krieger, en biträdande professor i mekanisk ingenjörskonst vid Johns Hopkins, hjälpte till att skapa roboten, ett vision-lett system som är speciellt utformat för att sy fast mjuk vävnad. Det förbättrar en 2016-modell som reparerade en gristarm, men krävde ett stort ingrepp för att få tillgång till tarmen och även mer hjälp från människor.
Experter säger att nya funktioner möjliggör förbättrad kirurgisk precision, inklusive specialiserade sutur-verktyg och bildsystem som ger mer exakta visualiseringar av det kirurgiska fältet.
Justera i realtid
Det är svårt för robotar att utföra mjukvävnadskirurgi på grund av dess oförutsägbarhet, vilket tvingar dem att snabbt kunna anpassa sig till oväntade hinder. I avhandlingen beskrivs ett nytt kontrollsystem i Star som kan justera den kirurgiska planen i realtid, precis som en mänsklig kirurg skulle göra.
– Det som gör Star speciellt är att det är det första robotsystemet som planerar, anpassar sig och genomför en kirurgisk plan i mjukvävnad med minimal mänsklig inblandning, säger Krieger.
Robotisk anastomos (kirurgisk sammankoppling av två strukturer reds. anm.) är ett sätt att säkerställa att kirurgiska uppgifter som kräver hög precision och upprepbarhet kan utföras med mer exakthet och precision i varje patient oberoende av kirurgens färdigheter.
– Vi hypotiserar att detta kommer att leda till en demokratiserad kirurgisk patientvård med mer förutsägbara och konsekventa patientresultat, säger han.
LÄS ÄVEN: Världens första advokatrobot försvarar klient i rättegång
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.