Centerpartiets potentiella nye ledare Muharrem Demirok är en säkerhetsrisk, bland annat på grund av sitt dubbla medborgarskap. Det menar ett centerpartistiskt oppositionsråd.

Demirok är både svensk och turkisk medborgare och nu kommer kritik mot det dubbla medborgarskapet inifrån partiet, närmare bestämt Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindeln.

– Jag tycker att det är en ganska tydlig säkerhetsrisk om vi börjar ha partiledare i Sverige, högt uppsatta förtroendevalda politiker och beslutsfattare, med tillgång till utrikespolitiska hemligheter till försvarsberedningar och annat, som i hans fall tillhör en av världens största militanta makter, säger Helena Lundgren till TV4.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: LÄS domarna mot C-toppen Muharrem Demirok

Lundgren är även kritisk till Demiroks två misshandelsdomar, där han skallat båda sina offer – något som Samnytt tidigare rapporterat utförligt om.

Vidare ifrågasätter hon tillsammans med andra hur nomineringarna sett ut.

Hos C-ledningen vill man inte kommentera kritiken. Samtidigt säger sig samtliga tolv distriktsordförande som svarat vara positiva till utnämningen.

Har problem med ”vita män”

Sedan Centerpartiets valberedning meddelade att deras förslag till ny C-ledare är Muharrem Demirok har Samnytts gamla granskningar återaktualiserats, och samtidigt har nygamla utspel på sociala medier uppmärksammats. Många rör rasistiska utspel gentemot ”vita män”.

Ingår i Erdogans inre krets

Nyligen avslöjade Samnytt att Demiroks kusin ingår i den turkiske presidenten Erdogans inre krets.

Kusinen är en toppdiplomat som arbetat för Turkiets regering sedan 1993. 2010 utsågs han till Turkiets generalkonsul i London och 2013 till Turkiets ambassadör i Qatar.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Nye C-ledarens kusin ingår i Erdogans inre krets

Nyligen hävdade centerpartisten att han kommer avsäga sig sitt turkiska medborgarskap.

Centerpartiets nya partiledare väljs formellt på en extrastämma den 2 februari.